Vinmulle

Gamla mot Nya Världen

Inte första gången vi har detta tema, och antagligen inte sista. Gustaf, Fredrik, Figge, Thomas och Arvid (vinvärd) tog 240314 Lidingöbanan ut till Ostronvägen där Dag lagade klassisk middag. Vildsvinspate (egenskjuten) , stek, bearnaisesås, bakad potatis, sallad på haricots verts, tomater och rödlök och till sist Louise bärpaj med husets bär väntade. Men först vinprovning. 

Temat var gamla mot nya världen. en Cabernet Sauvignon från Bordeaux mot en Cab från Sydafrika. En Ribera del Duero mot en Shiraz från Chile. 

Vinmullarna gissade bra denna kväll. Spanjoren prickade dock ingen in, vilket visar att vi behöver åka med Rickard på vinträning i Spanien.

Alla fyra vinerna uppskattades. Och - kanske till sin lättnad - fick vinerna från gamla världen högre smakpoäng än de från ya världen, redan innan det avslöjades vilka som var vilka. 

Smaktävlingen vanns av Bordeax-cabben följt av Sydafrika-cabben. 

Gemensamt för vinerna var att de alla rekommenderats av SvD och fått fem eller sex tärningsprickar.  

Riberan var gjord på druvan Tinta del Pais. Det är samma druva som i Rioja kallas Tempranillo. 

Mullarna gissade att Bordeauxen skulle kosta klart mer än den gjorde. Vilket väl gör att det var dagens fynd, trots att den har högst pris. Men också sydafrikanen ansågs prisvärd. För övrigt konstaterades att vinpriserna generellt gått upp med kanske 50 kr per flaska senaste åren. 

Tack Dag för en jättegod middag! 

Blev en del vasaloppsnack och snack inför höstens (?!) vinmulle-resa till Spanien

Protokollförare och vinvärd = Arvid 

Vinfakta:

#79385 Coyam 2020 Shiraz, Carmenere. Chile. SvD: "Omfamnande bärfest, Tanniner likt sammet, söta kryddor" 199kr

#2111 Chateau Mayne Lalande 2015, Cab Sauvgnon 60%, Merlot 30%, Cab Franc 5%. Bordeaux, Haut Medoc. Systembolaget: "Nyanserad smak med rostad fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, tobak, cederträ, plommon, kakao, kaffe"  249kr. 

#2314 Hartenberg 2019, Cab Sauvignon 100%, Stellenbosch Sydafrika, Systembolaget: "Smakrikt, mycket fruktigt vin med tydlig fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, plommon, mörk choklad, kokos, kaffe, choklad och vanilj." 189kr

#72126 Finca la Mata 2021. Tinta del Pais 100%. Ribera del Duero Spanien. SvD: Spanska fylliga droppar med djupa toner av svarta fikon, skogsbär, kryddiga fat och mineraler 239kr. 

Naturviner 

Digital vinprovning under corona-pandemin i februari 2021

Arvid fick boken Chateau Vadå av Ingrid i julklapp. 
Den är skriven av mat och vinjournalisten Mats-Erik Nilsson känd från bl.a. SvD. 
Boken avslöjar hur det går till när vin tillverkas och jag känner mig som det står på baksidan av boken : samtidigt dum, förvånad och nyfiken. 
Till exempel låter man inte vinet spontanjäsa längre utan man tillsätter industrijäst.
Med den kan komma ungefär vilka smaker du vill ha. 
Vill man ha smak av ekfat, ja då kan man tillsätta ekchips. 
Vill man ha smak av svarta vinbär, ja då finns det smaktillsatser med det. 
Det finns stora mässor som vänder sig till vintillverkarna där tillsatser säljs, det är big business. 
Mest anmärkningsvärt är att man inte får redan på vad vinet innehåller. 
Finns ingen innehållsförteckning som mat har. 
Ingen lista på E-ämnen och andra tillsatser. 

Sedan finns det ekologiska viner. 
Men det tillåts att man tillsätter en hel del kemikalier för att ändå få kalla sitt vin ekologiskt.

Något striktare är reglerna för biodynamiska viner men fortfarande där tillåts höga värden tillsatser. 

Nej de renodliga vinerna kallas naturviner. 
De spontanjäses, inga tillsatta smakämnen, minimum av sulfit och socker. 

Restaurangen Noma i Köpenhamn som väl utnämnts som världens bästa, serverar bara naturviner. 

Även matNiklas, känd från tv, serverar bara naturviner på sina restauranger. 

Vi provade ett spanskt rött naturvin och ett italienskt orange naturvin. 

Oranget vin blir det om man använder druvor för rödvin (blåa) men jäser utan skalen. 

Dvs som rosé fast tvärtom. Rosévin får man med druvor för vitt vin /gröna) men tillverkning som för rött vin, dvs skalen med i jäsningen. 

Det röda naturvinet gillade mullarna, däremot sågades det orangea naturvinet. Något bättre blev det dock med mat. 

Cabernet Franc 

Vinmulle-provning hemma hos Jörgen på Götavägen onsdagen den 12 februari 2020.

Temat var En förälder, två avkommor och en dark horse.

Jörgen bjöd på långkokt lammstek (på ett rejält ben) och Johannas hemliga potatisgratäng. Samt tiramisu. Allt fantastiskt gott. 

Efter en del kloka tankar kring vinerna avslöjade vinvärden att föräldern var Cabernet Franc och avkommorna Cabernet Sauvignon och Merlot. Cabernet Sauvignon är en korsning av Cabernet Franc och Sauvignon Blanc. 

Man har på senare år genom DNA-analys bevisat att Cabernet Franc är förälder till Cabernet Sauvignon och Merlot. . 

Cabernet finns ofta med i Bordeauxvinerna , men bara till 5-10%. I bordeauxvinet Cheval Blanc förekommer den dock till strax över 60 procent. Bara i Loire och Kalifornien gör man 100% Cabernet Franc-viner. I Loire är det två distrikt: Bourgueil och Chinon. Cabernet Franc tros ha etablerat sig i sydvästra Frankrike på 1600-talet när kardinal Richelieu lät transportera sticklingar till Loiredalen. Det har ända sedan cabernet sauvignon blev populär på 1700-1800-talen funnits teorier om ett nära släktskap då druvorna, och dess viner, uppvisar stora likheter.

Vinvärden hade inspirerats till temat av podden Vinpratarna. Kan rekommenderas om man vill ha lättlyssnat småtrevligt och initierat vinsnack. Podden hålls av en tjej som talar överklassskånska och en kille som har just Cabernet Franc som favorit. Vinmullarna fick också höra dem tala om Cabernet Franc och om Bourgeuil varifrån "vår" CF kom. Vill ni höra det avsnittet så heter det Guld från Loire och just de inslagen kommer 13:20-14:40, 15:40-16:30, 26:30-29:00. 

Vinerna var   
92822 Bourgeuil Trinch Breton, Loire, 100% Cabernet Franc, 2018,179kr
2843 Chateau Charmail 50% Haut Medoc, 50% Merlot, 35% CS, 12% CF, 3% Petit Verdot, 2015, 209kr
2111 Chateau Mayne Lalande, Haut Medoc, 60% CS, 30% Merlot, 5% CF, 5% PV, 2015, 189kr
92711 Mencia (druva) de Espanillo, Bierzo, Spanien, 2016, 239kr

Vilken var godast? Cabernet Sauvignon-vinet tyckte de flesta men även Cabernet Franc fick röst. 

Alla fyra vinerna har fått 5 av 6 i betyg av SvD. 

Så lullade sex mätta och belåtna mullar (Gustaf, Freddan, Philip, Rickard, Thomas, Arvid) hem i den milda vinternatten.

Nedtecknat av vinvärden

Arvid

 

Den riktiga Malbec 

Vinmullarna provning den 6 dec 2019.

Temat för kvällen var druvan Malbec med delvisa syftet att lyfta fram druvans ursprung från Frankrike. Malbec är annars mest känd från Argentina, som har gjort druvan till sin. Största och mest kända distriktet för Malbec i Argentina är Mendoza.

Som de flesta stora druvtyperna har alltså Malbec sitt ursprung i Frankrike (även om, som vissa av oss gjorde under provningen, det kan hävdas att druvorna ursprungligen kommer österifrån, från platser som Georgien). I Frankrike odlas druvan mest i Cahors, i sydvästra Frankrike, förr var den också vanlig i Bordeaux.

Malbec har en lång odlingssäsong och ger tanninrika viner. Vinerna från Cahors innehåller mer tanniner än de från Mendoza. En gammaldags Cahors kan vara kärv, torr och sträv och traditionellt har vinerna lagrats i många år. Med nya metoder som bland annat nya fat och mikrosyresättning av vinerna (micro-oxygenation) snabbas nedbrytningen av tanninerna upp och idag råkar man sällan ut för den typen av vin i Cahors, tanninerna är mjukare och inte längre kärva. Vinerna är goda och genomgående av en mycket bra kvalitet.

Idén att testa testa Malbec kommer från ett utdrag från boken Chateau Vadå av Mats-Eric Nilsson publicerat i SvD. I utdraget träffar författaren på en vinmässa en försäljare som representerar viner från Cahors där försäljaren inte skäms över att berätta om alla moderna metoder som får vinerna från Cahors att mogna snabbt och bli fullödiga eller bättre konkurrenter till de från Argentina. Författaren tycker väldigt illa om detta. Nu är Nilsson naturalist - eller vad det kallas när man är mot alla typer av tillsatser, önskar naturodlat, närodlat etc - och jag är inte säker på att man ska hålla med honom i allt.

Vi provade två viner från Frankrike och två från Cahors. De stod grupperade landsvis, med de dyrare vinet till höger, de argentinska i glas 1 och 2 och de franska i 3 och 4. Den inledande övningen att hitta temat var naturligtvis väldigt svår, men med lite information kom vi vidare. Mullarna tycket vinerna var lika, men var överens om att de franska var bäst. Efterföljande prisgissning var ganska korrekta.

Övrigt

Inledningsvis utsåg Jörgen Arvid till tidernas vinguru - dvs den Mulle som genom åren har haft mest rätt. Vid utnämnandet mumlades att några andra mullar kanske haft lite mer rätt, men Arvid korades. Huruvida Arvids status kvarstår efter denna provning får Jörgen avgöra.

Chateau Vadå finns recenserad på många vinsidor, bl a här:

https://www.bkwine.com/sv/debatt/fusket-chateau-vada-det-okanda-fusket-med-ditt-vin-av-mats-eric-nilsson-bokrecension/

De som provade var: Arvid, Fredrik T, Jörgen, Thomas och undertecknad, som var vin- och matvärd

Gustaf

Provade viner:

1. Alegoria Malbec Nr 2161. Argentina, Cuyo , Mendoza , Tupungato , Gualtallary 119:-

Fruktig, nyanserad doft med fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, blåbär, mynta, viol, svartpeppar, charkuterier och lakrits. Fruktig, nyanserad smak med fatkaraktär, inslag av björnbär, blåbär, färska örter, viol, svartpeppar, mörk choklad och ceder. Serveras vid cirka 18°C till grillade rätter av lamm- eller nötkött. Doft

2. Quara Nr 6551, Single Vineyard Malbec , 2017. Argentina, North , Salta , Cafayate. 159:-

Mörk, rödblå färg. Mycket fruktig doft med fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, svarta vinbär, örter, mörk choklad, kaffe och vanilj. Mycket fruktig smak med fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, peppar, choklad, björnbär, vanilj och kaffe. Serveras vid cirka 18°C till smakrika rätter av mörkt kött.

3. Château Ponzac Nr 2778. Malbec , Frankrike, Cahors. 175:-

Tät, mörk blålila färg. Nyanserad, fruktig doft med fatkaraktär, inslag av blåbär, mörka körsbär, timjan, lakrits, viol och vanilj. Nyanserad, fruktig smak med fatkaraktär, inslag av blåbär, mörka körsbär, lakrits, timjan, viol och vanilj. Serveras vid 18°C till rätter av mörkt kött.

4. Château Pineraie L´Authentique. Burc A.O.C Cahors Rouge. Druvor: Malbec 100%. 

Sommelier-ledd provning på Proviant

Vi var nio som samlades på restaurang Proviant en tisdag i januari 2018.

Sommelierledd vinprovning med Bourgogne och Piemonte. Hur kan man bättre spendera en sådan kväll?

Flight är ett ord som vi annars sällan använder på vinprovningar, men det kändes helt rätt ikväll.

Första flighten var Bourgogne med tre viner.

Det första vinet var ett enklare druvtypiskt vin och jag tror att ingen blev förälskad.

Det andra vinet var Marsannay och det blev min favorit bland de första tre.

Andra flighten var Piemonte och vi fick prova både Nebbiolo och Barbera.

Min favorit här var Ciaböt del Fi från 2015.

David pratade lite om varje region och varje vin och jag lärde mig en hel del och dessutom är det trevligt.

Mot slutet av provningen serverades en god Boeuf Bourguingnon.

Därefter kom säljaren David och vi lockades av en Bordeaux, Chateau Boyd-Cantenac 1996,  

och en bricka med svenska ostar. En värdig avslutning på en trevlig kväll!

Protokollförare Freddan
 

Chans att briljera

Vinprovning 17 februari 2016.

Underteman:

  • Kända viner frân förr och nu.
  • Italien Vs Spanien / Rioja.
  • Nya vs Traditionella Rioja

Vi samlades hemma hos Philip i Djursholm och trots att kallelsen kom sent var det hela 7 personer som kunde komma; förutom undertecknad (Rickard), och värden Philip, så kom Patrik, Fredrik T, Fredrik H, Arvid och Thomas.

Och vintestarna klarade provet riktigt bra, men många träffsäkra kommentarer och bedömningar. Som tex vilka viner som var spanska, vilka som var italienska, att det fanns en klassisk Rioja i samlingen och att den typiska rioja druvan, Tempranillo identifierades.

Just den klassiska Riojan blev dessutom utsedd till kvällens vin(n)are.

Vinerna:

  1. AMARONE DELLA VALPOLICELLA D.O.C., 2012
  2. Beronia, Reserva, 2010 (Klassisk Rioja)
  3. La Vinclanda – Reserva 2010 (Modern Rioja)
  4. Masi Campofiorin, 2012

Phlip bjöd som vanligt på utsöt italiensk inspirerad mat i form av varma pilgrimsmusslor med ruccola till förrätt, följd av en mycket bra spagetti bolognesi och sedan hemgjord glass.

Nedan kan ni hitta lite information, på olika språk, om vinerna och foton från kvällen. Vinerna som bara delvis finns att köpa på systemet hade inhandlats på Madrids och Oslos flygplats, ... allt för att hålla nere kostnaderna! Den norska kronan är ju inte så stark längre!

Längst ned kan ni även hitta en klassificering av de senaste årgångarna i Rioja.

Fäorutom det vanliga snacked om viner och politik så blev det annars en del identites snack förorsakad av att Arvid släpte den stora nyheten, som nybliven 50 åring, att han har bestämt sig för att lämna det kära Ericsson och bli konsult igen. Ett stort grattis till det beslutet och ett stort lycka till.

 

 

 

Que Viva España

Vinprovning 13/11 2013, hemma hos Philip

Ett manstarkt gäng träffades hemma hos Philip som stod för maten, och Rickard för vinerna.

Grabbarna som kom på besök var Jörgen, Fredrik, Figge, Arvid, Dag, Patrik och den för dagen specielle gästen Roland Forssén.

Provningen påbörjades med att diskutera nya och nyttiga appar speciellt designade för vinprovning. En av dem nämns nedan.

Sedan inleddes provningen av 2 vita viner, och precis som alla snabbt rätt gissade handlade det om spanska viner denna dag.

Och dessa 2 vita viner hade valts för att deltagarna skulle lära sig 2 mycket typiska spanska vita druvor; Verdejo från Rueda, 1 timme norr om Madrid, och Albariño från Rias Baixas i Galicien i nordöstra Spanien.

Verdejo viner fungerar med de flesta maträtter som kräver vita viner, och de finns många bra unga friska viner men även lite tyngre ekfatslagrade. Då blir de lite smörigare och fylligare.

Albariño viner är det typiska skaldjurs vinet. Många gånger lite syrligt och med ett svagt, mycket svagt, bubbel. Även dessa viner kan lagras på ekfat och byter då karaktär, på motsvarande sätt som alla vita viner gör. Jörgen får ett stort plus i kanten eftersom han gissade rätt på druvtypen.

Till de vita vinerna serverades spansk och svensk tapas, dvs ”jamón iberico” och gravad lax.

Vinerna var Marques de Riscal och Paco & Lola. Mer info nedan. Ytterligare 2 bra verdejo viner och en albariño nämns också i texten nedan.

Sen tömdes glasen och 4 röda viner serverades.

Även de från Spanien, och eftersom samtliga var mörkt röda var det ganska enkelt att slänga ur sig begåvade kommentarer av typen ”mörka bär”, ”taniner” och ”körsbär”, vilket var helt rätt. Däremot var det inte lika lätt att klura ut temat i detalj.

I vilket fall som helst så var det 3 mycket typiska spanska viner baserade till 100% på Tempranillo druvan. De vinerna kom från Rioja, Ribera del Duero och Toro. Riojan var en Roda 1, en så kallad modern Rioja, som för några år sedan vann den så kallade VM provningen, Ribera vinet var en Protos Crianza, och Toro vinet, det tyngsta vinet, var en Numanthia. Figge glänste med att i princip pricka in priset på Rodan sånär som på en krona.

Det fjärde vinet var en Vallegarcia, från ett vinområde strax söder om Madrid, nära Toledo, som till 100% är gjort på Syrah, en i Spanien ganska ovanlig druva. Just denna flaska var möjligen något defekt för den smakade inte helt ok. Normalt är det dock ett mycket bra vin vilket Rickard kan intyga.

Till dessa viner åts en fantastisk Bouef Bourgignon som följdes upp av en lysande Choklad Fondant.

I detta läge kom dessutom en bonus flaska fram, nämligen en Marques de Riscal, en mycket klassisk Rioja också den gjord på Tempranillo.

Lite email eftersnack:

Jörgen: ”En av mina vita favoriter av Albariño typ är Orballo http://www.systembolaget.se/Sok-dryck/Dryck/?varuNr=2696 . Som tur var hamnade den straxt över 100% i prisvärdhet.”

Roland: ”Som rookie får jag ge ett extra-tack för att ha blivit inbjuden till ett så exklusivt sällskap av vinexperter. Nu skall jag plugga in lite vinvärdeord. En bra start torde vara http://www.vinranka.com/ som kan hjälpa till att dechiffrera systembolagets beskrivningar av viner.”

Arvid: Tack Rickard o Philip för igår! Quel Bouef Bourgignon! Om vinerna säger jag bara: La gente canta con ardor Que Viva España!

De vita vinerna

Marques de Riscal (nr 6001). Vitt vin, Torrt, Friskt & Fruktigt, Spanien, Rueda. 2012. Serveras vid cirka 8°C till lätta rätter av fisk och skaldjur, eller som aperitif. Torr, mycket frisk, något aromatisk smak med inslag av päron, gröna äpplen och grapefruktskal. 76 sek. Verdejo. Ungdomlig, fruktig, något aromatisk doft med inslag av päron, honungsmelon och citrus.

Paco & Lola: Druva. Albariño. Region: Rias Baixas

De röda vinerna

Roda I Reserva (nr 97118). Rött vin, Spanien, Rioja. Årgång2004. Alkoholhalt14,5 %. LeverantörPrime Wine Sweden AB. ProducentBodegas Roda. Tempranillo. 399 sek. Postgusto frutal y fresco con notas de cacao. Une perfectamente frescura y golosidad.
Perfecto equilibrio entre volumen, sedosidad, fruta y frescura.

Protos Crianza (nr 71443). Rött vin, Spanien, Ribera del Duero. Årgång2010. ProducentBodegas Protos. LeverantörViña Española AB. Alkoholhalt13,5 %. 194 sek.

Vallegarcia Syrah (nr 73519). Rött vin, Spanien, VdlT Castilla. Årgång2005. ProducentPago de Vallegarcia. LeverantörAB Wicked Wine Sweden. Alkoholhalt15,0 %. 300 sek. Lasting taste that persists 

Marqués de Riscal Reserva (nr 2573). Rött vin , Kryddigt & Mustigt, Spanien, Rioja. Årgång2008. Alkoholhalt13,5 %. SockerhaltMindre än 3,0 gram/liter. AnvändningServeras vid 16-18°C till rätter av mörkt kött. SmakUtvecklad, kryddig smak med fatkaraktär, inslag av torkade körsbär, nypon, tobak, dill, läder och mörk choklad.139 sek. FärgMörk, röd färg. Tempranillo 80%, mazuelo 10%, graciano 10%. Utvecklad, kryddig, aningen animalisk doft med fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, dill, nypon och choklad.

Numanthia (nr 96089). Rött vin, Spanien, Toro. Årgång2010. Alkoholhalt 15,0 %

Axelmakterna gör comeback

Tack Jörgen för en trevlig kväll!

30-Januari-2013. Jörgen hade bestämt sig för att göra
köttgryta - jag tror att det var Boeuf bourguignon med ris. Som vinvärd började
jag söka lite på Systembolagets hemsida. Hemsidan är bra och man kan söka på
lite vad som helst. Jag sökte på "löv" och fick endast tre träffar i det
ordinarie sortimentet. Det kändes som det kunde bli ett bra tema. Dessutom la
jag till en ganska oväntad tysk. Tillsammans skapades faktiskt ett nytt tema,
vilket någon påpekade - axelmakterna. Vinerna var:
La Rioja Alta Gran Reserva
årgång 2000, med smak och doft av multna löv bland annat. Dominerande druva är
Tempranillo. Vinet kostar 299:- och framför allt Philip blev
förtjust.
Marqués de Arienzo Gran Reserva årgång 2001. Ensam druva är
Tempranillo. Figge var tidigt ute med gissningen om Rioja. Han mindes också att
Rioja en gång gynnades av vad fransmännen gjorde vid Mururoa atollen för cirka
20 år sedan. Dag var inte på plats, så det blev inte någon längre diskussion.
Vinet kostar 145:-.
Matthias Gaul Pinot Noir från Tyskland. 119:-. Ett
intressant vin som kom lite i skymundan av de övriga. Prisvärd tyckte flera.


Barbaresco 2008. Återigen multna löv, men även viol. Detta vin kanske
behöver lagras lite. Vi pratade om idén om att lagra vin själv. Flera vill köpa
drickfärdiga viner medan andra tycker att det är trevligt att följa vinens
utveckling under ett par år. Detta vin kostar 380:-, lite utanför den vanliga
budgeten.

Jörgen ordnade även en förrätt med kallrökt lax på en toast med
färskost. Efter varmrätten blev det ost och salami. En härlig måltid! Arvid höll
på med en jättestor upphandling under middagen, men det blev inget avslut på den
affären denna kväll. Övriga närvarande var Thomas och Gustaf (Philip, Figge,
Jörgen, Arvid och undertecknad redan nämnda).

Vid tangentbordet
Fredrik 

Prisrekord (?!) på årets sista grillmiddag hos Freddan

Årets absolut sista grillmiddag bjöds av Freddan (10 oktober 2012).

Arvid vinvärdade. Jörgen, Figge, Thomas ledde expertpanelen.

Freddan bjöd på väldigt god grillad Flapsteak med klyftpotatis, följt av ost och efterrätt

Vi testade tre typiska grillviner och en Outsider.

Det var tre sydafrikanska viner gjord på olika druvor. Alla tre var ok men ingen glänste.

Det gjorde däremot No 4. Särskilt när etiketten visades. Chateau Talbot St Julien Bordeaux 1982. Eftersom vinet legat länge i den Wahlgrenska vinkällaren var det lite av en chansning, men chansningen gick hem, alla var överrens om att det var ett höjdarvin.

I Freddans vinbok läste vi att 1982 är en av de bästa årgångarna för Chateau Talbot.

Nu efter vinkvällen när jag sitter och skriver protokollet finner jag att priset på en Talbot 1982 verkar ligga på 1000kr - 2000kr på internet (!), se tex

http://www.wine-searcher.com/find/talbot/1982

Så även om vi inte var medvetna om det så verkar det som att det slogs prisrekord denna kväll!

1982 verkar överhuvudtaget varit en ovanligt bra årgång i Bordeaux. Decanter.com skriver att "A long hot summer produced the greatest Bordeaux vintage since 1961. An outstanding vintage, with a large number of wonderfully rich and opulent wines of remarkable intensity.  All appellations, except Margaux and Graves, produced wines of great complexity, with the ability to age. St Julien, Pauillac and St Estephe performed particularly well."

Precis som det låter var Herr Talbot alls ingen fransos utan engelsman. Som någon kunde berätta mer om, så är faktiskt många av de fina Bordeaux-slotten byggda av engelsmän. Inget man hört från de stolta fransmännen! I wikipedia kan man läsa att: The Château used to be the property of Sir John Talbot, Governor of Aquitaine, Earl of Shrewsbury, in the 15th century.

Slutligen lite mer om två av sydafrikanerna.

Eikendal Pinotage (nr 2746) 109kr
Rött vin, Fruktigt & Smakrikt
Ursprung Sydafrika, Western Cape, Coastal Region, Stellenbosch
Årgång 2011 Alkoholhalt 14,5 %
Serveras vid cirka 18°C till smakrika rätter av lamm- eller nötkött, gärna grillat.
Mycket fruktig, rökig smak med fatkaraktär, inslag av björnbär, körsbär, rosmarin, choklad och vanilj.
Mycket fruktig, rökig doft med fatkaraktär, inslag av mörka bär, rosmarin,lakrits, choklad och vanilj.
Di (Håkan Larsson) "Eikendal Pinotage var mitt förstaval i hundrakronorsklassen i fjol, så även i år, mycket mustig
men stilren och vårdad."

Long Beach Grenache Syrah Mourvèdre (nr 2054) 87kr
Rött vin, Fruktigt & Smakrikt
Årgång 2011 Alkoholhalt 14,5 %
Serveras vid cirka 18°C till rätter av lamm- och nötkött.
Smak Fruktig, balanserad smak med fatkaraktär, inslag av mörka bär, kryddor,
choklad, kaffe och tobak.
60% grenache, 30% syrah och 10% mourvèdre.
Doft Fruktig doft med fatkaraktär, inslag av mörka bär, hallon, choklad, kaffe och viol.
Odlingsområde Coastal Region är ett område i sydvästra Sydafrika som innefattar sex vindistrikt. Constantia, Durbanville, Stellenbosch, Paarl, Tulbagh och Swartland.

 

Vita viner en skön majkväll hos Arvid

En skön majkväll (23 maj 2012) som, trodde vi, bådade en vacker sommar samlades Vinmullarna hemma hos Arvid.

Denna kväll skulle vi botanisera bland vita viner där huvuduppgiften var att urskilja de två vinerna som var tänkta till förrätten och vilka tre övriga som var avsedda att drickas till huvudrätten. Matvärden fick därför, under vissa protester,  i förväg avslöja vad som skulle serveras: till förrätt Arvid med söners nässelsoppa och till huvudrätt kokt lax.

Första glaset avnjöts på Wahlgrens altan i väntan på eftersläntrare, en Zecci Classico, Verdicchio, som passade riktigt bra där. Uppslutningen var stor och Arvid, Rickard, Dag, Figge, Fredrik, Thomas, Jörgen och undertecknad medverkade.

Som ärrade proffs löste vinmullarna huvuduppgiften och pekade ut de två förrättsvinerna. Druvan kunde man också ganska bra urskilja och med den landet - Sauvignon Blanc förknippas med Australien eftersom man lyckas bäst med den där.

Värre var det med att hitta rätt druvor till de övriga vinerna. De båda italienarna kunde bestämmas efter en del uppräknande av druvsorter och här utmärkte sig Fredrik med att pricka rätt. Amerikanaren var förstås omöjlig, Viognier hade knappast någon hört talas om. Undertecknad tycker att det var den minst goda druvan, men vinet passar nog asiatiska maträtter bra. Däremot är viogner inte någon udda druva utan anses god, men mycket lågproduktiv, Ur OZ Clarke, Vin från hela världen: "Vinstocken ger otroligt låg avkastning” vidare ”Viogner har en av de mest minnesvärda smaker hos en grön druva och detta för att den lyckas förena den rika, myskdoften av övermogen aprikos med parfymen från blommande fruktträd i vårbrisen. Smaka på vinet och ni kommer svära på att det är sött, men det är det inte." Parfym etc. kan vi lämna därhän, men det om sötman, men även aprikos stämmer väldigt väl in på McManis Viognier.

Sedan kunde vi njuta av maten och förde som vanligt ett stimulerande samtal.

Tack för god mat och där jag vill lyfta fram nässelsoppan, den var väldigt god. Nässlorna ska tydligen plockas unga och jag ska följa exemplet och göra egen nästa år.

Vid pennan

Gustaf

(1) Zecci Classico (nr 2478), Vitt vin, Torrt, Friskt & Fruktigt, Italien, 2010  

Serveras vid 8-10°C till smakrika, gärna grillade rätter av fisk eller fågel.  

Smak Torr, mycket fruktig smak med inslag av fat, tropisk frukt, gula äpplen och apelsin.  

Doft Generöst fruktig doft med inslag av fat, tropisk frukt, gula äpplen, örter och pomerans. 

Pris 109;-

(2) McManis Viognier (nr 6290), Vitt vin, Torrt, Fylligt & Smakrikt, USA, Kalifornien, 2010

Serveras vid cirka 8-10°C till exotiskt kryddade rätter av fisk eller ljust kött, gärna med inslag av tropisk frukt.

Smak Torr, mycket fruktig smak med inslag av fat, aprikos, nätmelon, smör, nötter och apelsin.

Doft Fruktig doft med inslag av fat, aprikos, nätmelon, äpplen och smör.

Pris 89,-

(3) - Förrätt. Clos Henri Sauvignon Blanc (nr 6402), Vitt vin, Torrt, Friskt & Fruktigt, Nya Zeeland, Marlborough, 2010

Serveras vid cirka 8°C till rätter av fisk eller skaldjur.

Smak Torr, nyanserad, aromatisk smak med inslag av nässlor, passionsfrukt, kiwi, svartvinbärsblad och lime.

Doft Nyanserad, aromatisk doft med inslag av nässlor, aprikos, kiwi, svartvinbärsblad och lime.  

Tillverkning/ Vinifiering Jäsning på ståltankar. Vinet vilade sedan på jästfällningen i tio månader.

Pris:179

(4) - Förrätt, Boulder Bank Sauvignon Blanc (nr 6367), Vitt vin, Torrt, Friskt & Fruktigt, Nya Zeeland, Marlborough 2011

Användning Serveras vid cirka 8°C som aperitif, till fisk- och skaldjursrätter, eller till getost.

Smak Torr, mycket frisk, aromatisk smak med inslag av päron, nässlor, krusbär, svartvinbärsblad och citron.

Doft Aromatisk doft med inslag av päron, nässlor, sparris och citrus.

Pris: 79,-

(5)Casal di Serra Vecchie Vigne (nr 92027), Vitt vin, Torrt, Friskt & Fruktigt, Italien, Marche, Verdicchio dei Castelli di Jesi, 2009

Serveras vid 8-10°C till rätter av fisk eller skaldjur.

Smak Torr, fruktig, nyanserad smak med inslag av gula äpplen, örter, persika, gråpäron och citrus.

Doft Nyanserad, fruktig doft med inslag av gula äpplen, örter, persika och grapefrukt.   

Odlingsområde Verdicchio dei Castelli di Jesi ligger i regionen Marche i mellersta Italien.

Pris: 122,-

 

Fransk kväll hos Figge med Pinot Noir


Protokoll över Vinmullarnas möte hos Figge på Sveavägen, måndagen den 5 mars 2012.

Strax efter 19:00 möttes vinmullarna hemma hos Figge och Kinna.


Deltagarna var Figge som matvärd, Dag som vinvärd, Arvid, Rikard, Gustaf och Fredrik T. Helgen innan
middagen hade Rikard  åkt Vasaloppet med några spanska vänner, klart imponerande.


Provningen började, vi provade två rödviner som Dag hade med sig, och dessutom en flaska Rille tagit med sig.
Vid sniffandet kunde alla känna att en flaska skilde sig från de andra, då Dag var vinvärd gissades det att de två första vinerna var franska, Merlot nämndes men mullarna identifierade Pinot noir ganska snabbt, så man gissade på Bourgogne
vilket var en bra gissning. Mullarna fick in ett par bra buzzworks, så som mörka bär, plommon, ceder och choklad. Mogna jordgubbar sades inte av någon, men det hade givit full utdelning, alltså något att komma ihåg inför framtiden, vi får
placera de precis efter mörka bär, innan ceder och kaffe….


De viner Dag valt var gjorda av Pinot Noir, och utvalda för att passa med Figges fina mat. Då jag hade ont om
tid och ville att vi skulle prova viner gjorda av en känd druva, och då fina franska bourgogner kostar minst 400 SEK flaskan, och dessutom inte säljs på systemet i Karlaplan så fick det bli nya världen.

Vinerna var en Stoneleigh Pinot Noir från Nya Zeeland, och en Irony från USA. Rille hade med sig en ??? från
Spanien och det förvånade ingen. Dag erkänner att det var ett bra Spanskt vin, uppskattat av alla, och vid omröstning om favoritviner tror jag att det blev jämnt betyg mellan Spanjoren och Irony från USA, meda Stoneleigh Pinot Noir var
bra, men nådde inte ända upp.

Figge hade, precis som väntat, gjort en fin förätt av toast med räk- och laxröra, till vilken Figge bjöd på
ett friskt vitt vin.

Till huvudrätt fick vi Maigret de Canard, dvs anka, som stått länge och värmts varsamt på spisen, tillsammans med grönsaker julienne och ungsstekt potatis. Därefter diverse goda ostar och en utmärkt frisk fruktsallad, med
stjärnanissockerlag och ett fint Sauternesvin.

En jättelyckad kväll, och nu ser vi fram emot att ?? skall sammankalla till nästa möte.

 

Oktoberfynd hemma hos Thomas

Måndagen den 24 oktober 2011 samlades mullarna hemma hos Thomas i den stora villan i Saltsjö-Duvnäs. Förutom vinvärden Arvid så kunde också Freddan, Dag och Patrik komma.

Temat var nyheter-i-oktobersortimentet-som-fick-högsta-betyg-av-möllstad-SvD.

Här fick man chansen att se om man har samma smak som SvDs nye recensent. Det är ju bra att hitta någon recensent man har samma smak som, då blir ju dennes tips särskilt bra. Och så fick man chansen att hitta något fynd.

Kvällens tema gissade ingen konstigt nog. Okej, det var ett ganska svårgissat tema. En del smaker prickades iaf in och Thomas hittade Cabernet Sauvignonen. Denna chilenska Cab fick för övrigt genomgående sämst betyg, bland annat hördes något om saft från den mer vinsnobbiga falangen. Det andra druvtypiska vinet en "lyxig" Pinot Noir var svårare att hitta. Där tror jag vi behöver träna mer.

Vi noterar att bara de två icke-europeerna angivit druvan. Freddan berättar att det är vanligt att det är just så. En chilenare eller amerikan behöver ange druvan för att sälja. Ett bättre franskt vin kan leva på slottsnamnet, och namnet Rioja säljer kanske mer än områdets vinsorter (tempranillo ..)

Det var inte så lättgissat denna kväll, delvis pga att vinvärden ibland svarade på sina egna frågor - han misstänktes vara hungrig och därför inte ha tålamod .. 

Vinerna släpptes på systemet lördagen den 1 okt. Då jag kom på måndagen fanns bara ett av dessa fyra viner kvar. Enligt personalen brukar de som fått toppbetyg ta slut första dagen. Men efter någon vecka finns de inne igen. Så var det även i det här fallet jag hittade alla ett par veckor senare. Detta är standardsortiment som inte går att beställa.

De fyra vinerna var:

De Loach Russian River Valley Pinot Noir (nr 2222) 199 kronor. Rött vin, Kryddigt & Mustigt 
USA, Kalifornien, North Coast, Sonoma County, Russian River Valley Årgång 2009 Serveras vid 16-18°C till rätter av ljust kött, samt till inte alltför smakrika rätter av lamm.  Smak
Kryddig, nyanserad smak med fatkaraktär, inslag av mogna jordgubbar, plommon,
pepparmynta, vanilj och lakrits.

Château les Roches Gaby (nr 3071) 139 kronor. Rött vin, Stramt & Nyanserat
Frankrike, Bordeaux, Fronsac, Canon-Fronsac 2009  Serveras vid ca 18°C till robusta rätter av lamm- eller nötkött.  Stram, nyanserad smak med rostad fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, kaffe,
ceder, mörk choklad och örter.

Cautivo Reserva (nr 5357) 89 kronor. Rött vin, Kryddigt & Mustigt  Spanien, Rioja 2006  
Serveras vid 16-18°C till rätter av lamm- och nötkött. 
Utvecklad, kryddig, nyanserad smak med fatkaraktär, inslag av körsbär,
plommon, mörk choklad och dill.

Pérez Cruz Reserva Cabernet Sauvignon (nr 6000) 79 kronor. Rött vin, Fruktigt & Smakrikt 
Chile, Maipo 2009  
Serveras vid 16-18°C till rätter av lamm- eller nötkött. 
Nyanserad, fruktig smak med rostad fatkaraktär, inslag av svarta vinbär,
kaffe, tobak, choklad, örter och lakrits.

Vilken skulle bli kvällens fynd?

Allmänt gillades vinerna. Innan det avslöjades vad det var i glasen så gillade mullarna den moderna riojan (89 kr) och fransmannen (139 kr) bäst. När man fick veta priserna så kunde den moderna Riojan koras till kvällens fynd, dock av en oenig jury eftersom även fransmannen fick en röst som kvällens fynd. Allmänt tippades Riojan, fransmannen och den amerikanska Pinot Noiren kosta 100-130 kronor. Undertecknad gillade också Pinot Noiren, den skulle komma ännu mer till sin rätt till ljust kött.

Mycket kaffe, choklad- och lakritssmak i vinerna. Verkar vara "moderna" smaker.  Kul att de nya Riojorna är så bra.

Till detta njöt vi av en kanonbra Bouef Bourgignon, en fräsch endivesallad, surdegsbröd, en blåost, spännande efterrätt Tarte Tatin.

Stafettpinnen lämnades ej över under kvällen så det finns tillfälle till egna initiativ!

Vid pennan: Arvid

Vin en skön sommarkväll på Ön 

Vi samlades hos Jörgen den 28 juni 2011 för vinprovning. Det var en vinprovning med tre mullar – Jörgen, Arvid och undertecknad. Med båda värdarna från ”ön” var temat öviner. Det finns faktiskt en hel del öviner på systembolaget. Jörgen hade fixat lite kallskuret som vi avnjöt ute i sommarvärmen samtidigt som vi bekantade oss med vinerna. Sedan blev det grillad entrecote och slutligen glass med jordgubbar. En underbar sommarmiddag. Resten av familjen Friman var med till och från. Vinerna var; CJ Pask Declaration från Nya Zeeland. Detta smakrika vin blev direkt Arvids favorit. Vin nummer två var Domaine Mielino från Korsika. Smak och doft av bland annat smörkola. Ett vin som smakar annorlunda från de flesta andra viner vi provat. Karin tyckte att det var ganska bra. Tredje vin var Raccolto från Sicilien som förmodligen var mest prisvärt denna provning.

Glad sommar önskar

Fredrik

Favorit-vinprovning hos Dag 110307 

Det var dags för en VM-provning. Instruktionerna var ganska kortfattade. Var och en skulle ta med en flaska vin, gärna rött, att prova under kvällen. Vi var nio deltagare och provade sju viner. Helt klart tillräckligt med vin för en måndagkväll. Deltagarna var alla vinmullarna utom Patrik. Med så många flaskor fick vi dela provningen i två omgångar. I första omgången provade vi Roda I som Rickard hade med sig från Spanien, men det finns att köpa på Systemet för 379:-. Kanske ville han fira framgången i Vasaloppet. Detta vin fick mycket beröm till och med från Dag. Ja, Dag trodde faktiskt att det var ett franskt vin, förmodligen från Bordeaux. Vin 1.2 var också en privatimport. Thomas hade med ett vin från Aostadalen – Valle d’Aosta Donnas. Enligt Internet så är det bergens svar på Barolo. Det tyckte inte vinmullarna även om det var ett trevligt vin. Efter ett sinnrikt tillvägagångssätt att hälla upp vinet och sedan flytta runt glasen, visste ingen vilket vin som var i vilket glas. Är det vad som kallas dubbel blindtest? I vilket fall som helst var det ingen som trodde att ”hans” vin fanns i glas två. Vin 1.3 var Figges Chateau Fournas Bernadotte. En Haut-Médoc för 181:-.  Gustaf kunde placera den som en Bordeaux. Vin 1.4 var Brolio – Chianti Classico. Idel gamla världen. Efter att ha smuttat på den första omgången vin och slängt en hel del ganska begåvade kommentarer var det dags för förrätt. Dag hade själv burit hem en härlig färsk fylld pasta som han serverade med riven parmesanost. Efter det hade Dag fixat en sallad och till huvudrätt var det  boeuf bourguignon.

7flaskor.jpg

Under huvudrätten gick vi över till omgång två av provningen. Jörgen hade med sig La Bastide Blanche, Bandol (139:- ). Man hade ju kunnat tro att vinmullarna skulle hitta massor av doft- och smakbeskrivningar i de nya vinerna efter att redan ha provat fyra viner. Faktiskt inte.  Vin 2.1 trodde någon var en amerikan (syltig) och någon annan en Amarone. Vin 2.2 var mitt vin från Apulien – Salice Salentino Riserva 2005. Detta vin slumpas bort på Systemet för 69:-.  Jag vill ge vinet fyra mullar för dess prisvärdhet. Vin 2.3 var Chateau Mont-Redon från 2001. Kanske hade korken tröttnat på att vara just kork och ville hellre vara vin. Resultatet var att vinet smakade kork och förblev odrucket. 247:- hade det kostat. Som ytterligare en mellanrätt hade Dag komponerat en ostbricka. För att göra vinmullarna extra bukstinna blev det glass med chokladsås innan kaffet. En fulländad måltid. Sammanfattningsvis kan vi åter konstatera det vi redan visste – dyrt är bäst. Nästa provning blir också ett rent Lidingö arrangemang med mat av Jörgen och vin av Fredrik.

Väl mött nästa gång!

Fredrik

Pinot Noir

Nov 2010. Freddan, Dag, Arvid och Gustaf samlades hemma hos Gustaf i Duvbo.
 
3 röda viner.
Första intryck? Körsbär och gräs i ettan, kork i trean. Unga (rätt).
Tema? Samma druva eller olika druvor. Åsikterna gick isär. Svaret var samma druva.
Vilken?
Gustaf prickar druvan, Pinot Noir!
Ettan är allas favorit.
Ska trean växa med maten?
Det gör den inte.
Vi enas om att den är defekt och ska lämnas tillbaka. Vi häller tillbaka i flaskan.
Vi tittar på korken men ser inget fel på den.
 
Vilka länder? USA, Australien, Frankrike
Viner:
1. Pedroncelli 2007 Russian River valley Sonoma county
2. Rochford Latitude 2008, Macedon Ranges nära Melbourne
3. Pommard la chaniere 2007, Bourgogne
Priser? 120-115-343. 
 
Sedan bjöds vi en mycket god långkokt entrecote.
 
Till Gustafs goda efterrätt (jordgubbscheesecake med digestivebotten?)  hörs "Jag ska börja banta imorgon istället".

Ett par dagar senare gick undertecknad tillbaka till Systembolaget i Mörby. Expediten luktade och sa (precis som vi) att korken förstört vinet. Men korken ser ju hel ut invänder jag. Då förklarar han att när de rengör korkarna så kan det bli kvar rengöringsmedel på korken som kan förstöra vinet. Jag fick pengarna tillbaka.

Min reflektion är att fransmännen får skärpa sig om de inte ska bli omsprugna av nya världen!

Tack Gustaf fär en trevlig kväll!

/Arvid
PS: Samtliga tre viner fick 5 prickar av Jens Dolk i SvD.

Han skriver följande om Pinot Noir:

"Egentligen har Pinot Noir alltid varit rätt. Som enda druva för röda viner i Bourgogne (undantaget gamay från Beaujolais) och med tanke på Bourgognes historiska storhet vid sidan av Bordeaux, så är den onekligen en av vinvärldens allra viktigaste röda druvor.  

Det som möjligtvis har fått den lite på fall är de senaste årens extrema fokusering på kraftfulla röda powerviner. Men nu viker trenden för dessa och därmed är druvan pinot noir på väg tillbaka. Mycket trevligt, tycker jag. 

Pinot noir är en gammal druvsort. Man tror att det var den första druvan som började förädlas från vilda sorter. Den är svårodlad och kan inte odlas överallt. Bäst trivs den i lite svalare klimat. 

Även om Bourgogne är pinot noir-druvans självklara hemmahamn så finns den inte bara där. I Frankrike odlas druvan också i bland annat Alsace, Loire och Jura. I Italien hittar vi den oftast under namnet pinot nero, främst i de nordliga delarna. I Tyskland odlas den under namnet spätburgunder eller blauburgunder. I grannlandet Österrike heter den också blauburgunder. Den odlas också i Schweiz och i nästan hela Östeuropa.

Men här i Sverige och på Systembolaget är det nog vanligare att hitta druvan från främst de så kallade Nya Världen-länderna, vid sidan av Bourgogne. Främst från svalare odlingsområden som till exempel Nya Zeeland, alternativt kustnära eller altitudhöga vinområden i USA, Australien eller Sydamerika. 

Doftens mest karaktäristiska egenskap är en bärig fruktighet. I de lite lättare stilarna brukar man känna röda ljusa bärtoner som till exempel jordgubbe och hallon, medan de kraftigare varianterna ofta doftar mer av mörka bär, körsbär och plommon. Smaken varierar från lätt till fyllig, men ligger oftast mitt emellan. De bäriga karaktärerna kommer tillbaka i smaken och vanligt är en ganska hög syra. Strävhet finns definitivt och varierar beroende på kvaliteten på vinet, men som grundregel kan sägas att syran nästan alltid är mer markerad än strävheten.  

Pinot noir ger relativt lätta viner och bör således inte paras ihop med alltför kraftfull och smakrik mat. Tänk också gärna på syran i vinet. Ett syrligt inslag i rätterna, exempelvis en gelé på vinbär, eller något krämigt tillbehör rundar av och gör vinupplevelsen mjukare.  

Ett tips: Använd gärna pinot noir när du vill dricka rött till fiskrätter. Att då också kyla den något är ytterligare ett knep som gör rödvin mer vitvinslikt. "

Vinmullarnas favoritvin

Torsdagen den 4 februari 2010 samlades mullarna hemma hos Figge för att rösta fram vinmullarnas favoritvin. Var och en tog med en flaska vin, väl inslagen i folie. Vi hade uppmuntrats att välja ett vin/vinsort vi verkligen gillar och som vi tror kan vinna. De maskerade flaskorna flyttades runt så att ingen visste vilken som var vilken. Sedan numrerades flaskorna, och vinerna hälldes upp. 7*7 = 49 vinglas på bordet!

Så började provningen. Alla skulle gissa vilket vin som var sitt, samt rangordna vinerna från bäst till sämst, och dessutom gissa vilket som är dyrast.
"Får man ändra sina poäng när provat vinet till maten?" undrar en känd Bordeauxvän, kanske orolig för att det inte ska bli rätt resultat.
Mullarna avlägger sina röster a la eurovisionsfestivalen.
Fyran kommer direkt, någon säger inställsam. Femman och sexan har också stora dofter.
Trean är lite ovanlig.
 
Tvåan doftar ingenting och smakar inte mycket. Kanske är det defekt?
Philip tror att tvåan är hans eftersom han chansat på ett gammalt vin från källaren.
Jörgen anländer lite senare med ett vitt vin så det är med utom tävlan.
Röstningen blev som följer (Bäst vin först):
Thomas: 5-6-3-4-2-7. Mitt=5. Dyrast=3
Dag: 3-5-4-4-6-2. Mitt=3. Dyrast=3
Patrik: 3-7-6-5-4-2. Mitt=5. Dyrast=3
Figge: 5-7-6-4-3-2. Mitt=4. Dyrast=7
Philip: 5-3-7-6-4-2. Mitt=2. Dyrast=3
Arvid: 5-6-4-3-7-2. Mitt=6. Dyrast=5
Jörgen: 5-6-7-3-4-2.
 
Bara en mulle tippar alltså att sitt eget vitt vin är det han gillar bäst.
Och bara en mulle tippar att hans eget vin är det dyraste. (Densamme)
Har vi andra lite dåligt självförtroende? Eller är det någon sorts taktik?
 
Totalpoängen blir Flaska5 (45poäng), Flaska3 (36p), Flaska6 (35p), Flaska7 31p, Flaska4 (27p), Flaska2 (15p) 
 
Dags att avslöja vem segraren är, dvs flaska 5 .... folien tas av ... spännande ... det är en Pomerol, Chateau Petit Village, Merlot, 1988, Philips! Grattis Philip! Okänt inköpspris men vi drar senare slutsatsen att det måste vara inte bara kvällens bästa vin utan också det dyraste. (Det visar sig senare att Systemet säljer en Chateau Petit Village 2006 för 457 kronor) En sorts lättnad lägger sig. Vi har en rätt bra och dyr smak. Vi har lärt oss något efter typ 15 år och 300 flaskor. Skönt att inte något lättdrucket billigt enkelt vin vann. Puh.
 
Sedan tar vi bort folien på andrapristagaren, flaska3 ... det är Merlot Zenato Valpolicella 2007, Patriks vin. 139kr. Prisvärt!
 
Tredje plats, flaska 6, Engelbrecht, Sydafrika 2007. 55% Cab Sauvignon, 22%Shiraz, 8%Merlot, 5% Cab Franc, 5% Malbec, 5% petit verdot.
Det betyder att undertecknad (Arvid) som ende mulle lyckas gissa vilket som är sitt vin. Jag gick till Systembolaget på Regeringsgatan, till specialavdelningen och frågade efter det bästa och dyraste sydafrikanska vinet. De hade två stycken där båda för 230kr. Jag valde det mest typiskt sydafrikanska. Jag frågar expediten vad han tycker om vinet och får svaret "Det är bra för sitt pris" (!) Den killen är van vid dyrare viner!
 
Fjärde plats, flaska 7 .... Kevin Arnold, Sydafrika, 164kronor på systemet. Dags vin. Dag berättar att han på systemet frågat efter ett vin som smakar som en dyr Bordeaux men som inte kostar som en sån. Fjärdeplatsen visar att hos vinmullarna går inte sådana genvägar hem.
 
Femte plats, flaska 4 ... Chile Alta Tierra 2006 89 kronor. Figges vin och tillika Figges&Kinnas husvin. Prisvärt!
 
Sjätte plats, flaska 2 ... Chateau Neuf de Pape 2005, 234 kr. Kanske defekt?
 
Utom tävlan. Jörgens vita. Vad är det? Flera gissar rätt, nämligen att det är en tysk Riesling. Lätt mousserande, fruktig, väldigt god. Riesling Oppenheimer Sackträger 1997. 13 Euro. Jörgen berättar att han köpt direkt på vingården i Moseldalen. Och att han är stamkund och välkänd där.
 
Dags för middag! Figge har tillagat högrev på långkok, 90 grader hela dagen. Väldigt mört och gott. Färsk pasta till. Chocolat Mousse till efterrätt
Stort tack Figge!
 
I pennan höll
 
Arvid

Röda viner från Norra Italien

Nov 2009. Arvid, tack för en trevlig kväll. Mkt god Osso Buco, Risotto Milanes samt Äppelpaj med Kokosflarn. Gruyèren var även den fantastisk.

Här kommer några rader från kvällens provning. Röda viner från Norra Italien I presentationen berättade undertecknad att 3 av vinerna låg i samma prisklass medan det 4e var ungefär dubbelt så dyrt. Ganska snabbt konstaterade Freddan att temat inte var Frankrike. Philip och Gustaf gissade på tema Italien kort därefter, bravo! Ett av vinerna stack ut med avseende på sin produktionsmetod och Freddan + Gustaf gissade på Amarone. För detta utlåtande fick de ett halvt rätt. Metoden var densamma som för Amoronevinerna men druvsammasättningen medgav inte denna benämning (Picáie - Veronese - 2006 - 129 kr: Druvor- Corvina, Cabernet Sauvignon och Merlot)

Dom flesta hade svårt att plocka ut det dyra vinet på en gång (Barolo - Fontanafredaa - 2004 - 235 kr). Detta trots en 3 timmar lång luftning (kanske hade "Vinkällar-Maud" rätt i att vinet bör luftas i 24 timmar !? ) Tror vi var ganska eniga om att vinet inte var speciellt prisvärt...beror det du luftning eller lagring eller både och ??

Enligt Systembolag skulle en Chianti Classico passa bäst till Occo Buco. Vår flaska var dock i kraftigaste laget (Beni Duilio Castellani Riserva 2005 - 129 kr). På det hela taget var den allmäna uppfattningen att det mest prisvärda vinet var Zenato Valpolicella Classico - 2007 (119 kr)

Närvarande: Arvid - Matvärd, Figge, Freddan, Gustaf, Philip, Thomas - Vinvärd

Tyvärr konstaterades att Geocites har kasserat vår hemsida. Vi håller alla tummarna för att Vinmullarnas hemsida hittar tillbaka till cyberrymden

Salute /Thomas

Bortglömt.

I maj 2009 ledde Dag en vinprovning hemma hos Philip.

Tre fransmän och en outsider

Januari 2009. En ganska stor skara på sju mullar, Arvid, Thomas, Fredrik & Fredrik, Dag och undertecknad samlades hemma hos Jörgen för att prova tre fransmän och en outsider i form av en Sydafrikansk Cabernet, temat var alltså Frankrike.

Nog för att viner tidigare har avfärdats som odrickbara, men sällan har ett vin förkastats så som II:an vid denna provning (Crozes-Hermitage Les Launes), några utlåtande var: skarpt (Arvid, Dag), det luktar mysko, så det är säkert från Bourgogne (Dag), påminner om öl - som jäst (Fredrik T), äckligt, det måste vara något fel (samtliga – utom möjligen undertecknad, som visste vad det var i). Efter det att vinet luftats ett tag lindrades kritiken något, men sammanföll aldrig med systembolagets utlåtande.

I övrigt får man säga att provningen gick bra, resonemangen lutade ganska snabbt mot Frankrike, Rhône och Bourgonge. III:an (sydafrikanen) togs för en Bordeaux, vilket var helt avsikten, Fredrik T tyckte att den doftade stall och multna löv, vilket måste anses som rätt. I momentet att närmare bestämma innehållet i glasen gick det som vanligt trögare och det krävdes ganska noggranna beskrivningar för att hitta rätt, den här delen försvårades av att området Gingodas (i södra Rhône) var en helt ny bekantskap för samtliga deltagare. Vinprovarna skulle också lista ut vilket av vinerna som varit med vid en provning nyligen (I:an, förra provningen) och det var naturligtvis inte helt lätt. Populärast var III och IV:an och till mat framstod I:an som väldigt god trots att den på vägen blev anklagad för att vara en Beaujolais. De obligatorsika prisuppskattningen placerades sig ganska rätt, även om I:an generellt nedvärderades en hundralapp.

Jörgen bjöd på tre goda rätter: Chevre chaud, Coq au poulée och Helado de cocolate e vanillia och för oss som inte kan våra latinska språk: varm getost, kycklinggryta med vin och choklad & vaniljglass.

Sedan hade vi som vanligt ett givande samtal och ämnena kretsade runt finanskris, Obama, inhemsk politik och lite båt - Nokia och Ericsson nämndes också. Jag fick lära mig två nya ord ”lana”och ”dygna”, som kan komma till användning.

Tack för en trevlig kväll.

Gustaf

Vinerna var:

Chambolle-Musigny 2007 (nr 5220)Land Frankrike Distrikt Chambolle-MusignyAlkoholhalt13,0 % Pinot noir.

Crozes-Hermitage Les Launes (nr 2800)Frankrike, Crozes-Hermitage

L'Avenir Stellenbosch Classic (nr 22018)Sydafrika, Stellenbosch. 69% cabernet sauvignon, 11% merlot, 11% cabernet franc och 9% pinotage.

Domaine Santa Duc Cuvée Tradition 2005 (nr 2732) Frankrike, Gigondas, 175,-  70% grenache, 20% syrah, 7% mourvèdre och 3% cinsault.

Gamla världen

Nov 2008. Kanske har någon tappat sina anteckningar från i förrgår. Här kommer ett litet protokoll:

Denna vinprovning lockade åtta (!) deltagare till Gåshaga och familjen Hellstenius hem. Undertecknad hade valt fyra flaskor rött från "gamla världen". Deltagarna doftade och smakade på vinerna. Dag tyckte att fyran var god innan han fick veta innehållet. Som vanligt kom en del relativt säkra karaktäristika som mörka bär, men även lite djärvare som mull och korkek. Vinerna kom från fyra olika länder: Portugal, Spanien, Frankrike och Italien. Med denna information känd, började alla gissa friskt på vilket vin som kom från vilket land. Gissningarna var så här långt mest fel. Vinvärden delade ut systembolagets beskrivningar av vinerna. Det ledde dock inte heller till något genombrott om vad som fanns i glasen. Som sista hjälp fick alla veta vilka distrikt som var representerade. Det var Amarone, Bourgogne, Alentejo(Portugal) och Rioja. Då blev det lite lättare och Arvid var först med att pricka in vilket vin som kom från vilket land. Vinerna var Corte Giara Amarone, Chambolle-Musigny Vieilles Vignes 2006 (långt namn, kort eftersmak), Ramos och Coto de Imaz Gran Reserva 1996 i nämnd ordning. Under hela provningen fick det första och det fjärde vinet mest uppskattning. Inte ens när vi fick veta priset på det franska vinet fick det någon uppskattning (295:- och dyrast denna provning). Inte ens Bourgogne-älskaren Philip tyckte att tvåan var särskilt bra. Till vinerna bjöd Dag på paté, en utmärkt köttgryta från Bourgogne, ost och slutligen glass. Till glassen blev det lite Österrike också: Beerenauslese Cuvée J Andert.

Tack för en trevlig kväll och kul att så många ville prova vin i höstmörkret!

Fredrik Vinvärd

Fransk mästare mot tre utmanare

Efter ett 2008 där vinprovningar varit lika ovanliga som svenska OS-guld samlades Gustaf, Figge, Arvid, Dag och Thomas hemma hos Freddan 1 september 2008 på Aborrvägen och provade en gammal fransk mästare mot tre utmanare.

Det är september och vi provar viner med hösttema.Tillbaka till robusta rödviner efter sommarens vita viner och roseviner. Fyra olika viner från fyra olika länder serveras. En gammal mästare och tre utmanare. Just det, den gamla mästaren är en fransman. Men vilken är mästaren - den rökiga, den tråkiga, den mest välsmakande eller det gedigna grillvinet?

Innan jag avslöjar vad det är för viner rankas de. Enrique Foster (Malbec), Argentina vinner knappt före Stellenzicht (Pinotage) Sydafrika. De två står i särklass. Trea kommer Koonunga Hill (Shiraz) Australien. Klart sist kommer den gamle mästaren en Chateaux-neuf-du-pape (Grenache noir, Syrah mfl), Rhone.

Alla gissar att fransmannen är någon av de bästa. Men, det är alltså den sämsta! När jag avslöjar vilken vin är vilket stiger aktningen som väntat för det franska vinet något, men inte mer än att den står kvar på sista-platsen.

Det är inte lätt att pricka in de här vinerna. De är alla fylliga och fruktiga har liknande doft och smak som mörka bär, plommon och lakrits. Pinotagevinerna kan dock kännas igen på rökigheten.

Och vad köstar det? Malbec och Pinotage för 103 resp 110 kr är fyndpriser. Koonunga Hill för 85 kr är prisvärt. Chateaux-neuf-du-pape är inte alls värt de 188 kronor det kostar. Tycker vinmullarna!

Trots att Frankrike fått "handicap" i form av ett dyrare vin förlorar man mot uppstickarna. Har Frankrike blivit omkörda eller var detta en tillfällighet?

Freddans som alltid lysande middag bestod av "svensk bruschetta" med löjrom och gräddfil, lammstek med bondbönor och pastaplatta, samt glass med cholkadsås. Till efterrätten dricker vi ett smarrigt sauternes vin med smak av honung, ananas, saffran, aprikos och mandelmassa, 375 ml 145 kronor.

Vi ses hos Dag på nästa provning i höst!

/Arvid

Cab, Merlot, Chianti

 Vinprovning hos Figge i december 2007

Figge fixade en utmärkt middag. Oklart är om Kinna hjälpt till med mer än inspiration...

Bröd till vinprovningen.

Förrätt: Volauvent (eller hur det nu stavas) med en laxstuvning.

Huvudrätt: Revbenspjäll tilllagt enligt ett asiatiskt recept med mycket soja

Efterrätt: Glass sufflé med hallonsås

Vi trodde in i det längsta att vi skulle bli fyra, men Dag fick något viktigare (!) att göra och vinprovarna denna decemberkväll blev Figge, Arvan och undertecknad. Vi provade tre viner varav ett kom i halvflaska. Det första vinet var Echeverria Limited Edition Cabernet Sauvignon från Chile. Det är ett vin med höga ambitioner, men det levde inte upp till priset 249:-. Både Arvid och Figge kunde dock plocka ut ettan som kvällens Cabernet. Vin nummer två var Steenberg Merlot 2005, Sydafrika. Vinet uppfattades väl värt sina 99:-. Fruktig, rökig och mjuk smak föll väl på läppen. Det sista vinet var en Chianti Classico vid namn Castello di Fonterutoli 2004. Det kom på halvflaska för 147:- och var snart urdrucket. Förutom att prova tre viner och avnjuta en god middag hittade vi i litteraturen lite vinkunskap. Briljera med detta på nästa middag: "Cab får sin höga tanninhalt från sin höga andel kärnor i druvorna. 1:12 av druvan är kärnor mot 1:25 i andra druvor." Ett sådant uttalnde borde imponera på de flesta.

Mvh Fredrik

The bucket session

Oktober 2007. När jag ändå är i farten bifogar jag ett protokoll till, från en provning hemma hos Philip, troligen förra hösten. Någon kan kanske datera den?

Temat för kvällen var Shiraz/Syrah och provningen innehöll två intressanta inslag, dels innehöll glas II och IV samma vin, en Crozes-Hermitage, med skillnaden att vinet i glas II hade dekanterats och luftats ordentligt innan provningen, dels valde Dag att spotta ut, det gjorde han i en stor röd skurhink.

Dag och hans hink kom att sätta sin prägel på kvällen och kan ha distraherat vinsmakarna något för man hade inte alldeles rätt i sina utlåtanden, men provningen var också svår. Intressant nog föredrog man det mindre luftade Crozes-Hermitage framför det som hade dekanterats. I övriga glas fanns en Stellenzicht Shiraz (2004) (glas I) och en Pernfold Bin 28. Stellenzichten föll i mycket god jord.

Kort och gott. Gustaf

Pinotage, Zinfandel, Pinot Noir, Amarone

 Vinprovning hos Dag Måndag 21 Maj 2007

En måndagkväll i maj tar vi Lidingöbanan till Gåshaga, och för oss oöbor är det spännande att se hur helt nya Gåshaga Strand växer fram. En nästan lite osvensk storsatsning tänker jag när den friska havsluften sveper in över nya flotta lägenhetskomplex och vita stora villor. Dag styr inte bara över kastrullerna, han lyckas värva Lisen och Freddan också, och däremellan visa runt i det fina huset. Under tiden surfar vinvärden in på Wikipedia för att få ihop "vin-snacket", och Wikipedia visar sig innehålla - inte mycket - men bra och kul vininfo - just vad jag söker. Patrik, Thomas o Jörgen anländer o provningen kan börja.

Jag har tagit med två egna favoriter som kan köpas till rimliga priser. Zinfandel Ravenswood Kalifornien 110kr och Pinotage Stellenzicht Sydafrika 109 kr. De ska få testas med två dyrare viner av mer etablerade druvor, en Pinot Noir från Saintsbury, Kalifornien 164kr som Systemet rekommenderar och en Masi Amarone 2003 249 kronor. Jag är nyfiken på vilka som blir favoriter, jag kommer fråga det innan vinerna avslöjas.

Provningen börjar och förnöjda sniffanden och smuttande hörs. Det här är bra grejer. Vintemat prickas in, det är fyra olika druvor. Men vilka? Min första ledtråd är att det är svårgissat idag. Det är nämligen två kameleontdruvor med. Gissningarna börjar och de är riktigt bra. Håller vi på att bli bättre?

Först får favoriterna utses innan man vet vad de heter. 2:an och 3:an får flest röster.

Amaronevinet prickas nästan in, mullarna gissar på Ripasso vilket ger en halv poäng, Ripasso ju är en "halv" Amarone. Patrik plockar poäng på att kunna att det är Corvina som är den viktigaste Amarone-druvan. Corvina används förresten för den har tjockt skal som skyddar mot röta under torkningen. Det är också torkningen som gör att Amarone kostar en del, aldrig under 200 kronor. Masin är en typisk Amarone, fyllig, alkoholstark, smakrik, eldig.

Zinfandeln prickas in, Thomas med stilpoängen att det är antingen Zinfandel eller Chateau Neuf de Pape eftersom de smakar lika. Verkligen snygg kommentar, den ska jag försöka komma ihåg. Vi lär oss (igen antagligen) att Zinfandel är samma druva som Primitivo, som odlas i Apulien, Italiens klack. Av Zinfandel görs numera förutom som rödviner också roseviner och vita viner. Vem ska förresten våga hålla nästa roseprovning?

Sen är det Pinotagen, den enda som ingen prickar in. Den är ändå typiskt pinotageaktig dvs doft och smak av rök och stall. Första gemensamma gissningen är Syrah, efter en del ledtrådar hamnar mullarna rätt.

Slutligen prickas Pinot Noiren in, av de flesta. Dock tippas det på Bourgogne först innan man hittar rätt med Kalifornien. Att den är ung är det ingen tvekan om. En ung Pinot Noir doftar o smakar jordgubb, hallon, körsbär. En mogen smakar tryffel, vilt och viol. Pinot Noir vinet ska vara druvrent (100%) som den här är.

Vi kan konstatera att de två billigaste vinerna var populärast denna gång, 2:an o 3:an är nämligen Pinotagen och Zinfandeln.

Till maten får Pinot Noiren mer beröm. Vi är ense att det blev fyra riktigt bra viner denna gång.

Dag bjuder på en middag för båda gourmeter och gourmander. Vi äter god pate med cornichoner, rejäl härlig oxfile med potatisgratäng och Freddan-sås, och avrundar med fräsch Rabarberpaj. Sen blir det hastigt uppbrott för globetrottern Jörgen ska med ett fakirplan till Ukraina nästa morgon och bjuder på skjuts till Ropsten. Hick! /Arvid

Rekorddyra Bordeaux

Nov 2006. Ett glatt gäng mullar bestående av Arvid (tillika hus- och matvärd), Gustaf, Thomas, Freddan och Dag (undertecknad och vinvärd) möttes hemma hos Arvid på Fältvägen 6. Huset höll precis på att renoveras så de glada mullarna möttes i köket.

Det ljuva vinet hälldes upp av en något försenad Dag i glasen och kommentarerna började efter en smula sniffande strömma in. Kommentarerna är indelade i tre ”ronder” enligt mina anteckningar. Det var en mycket lyckad kväll, och det officiella rekordet* i pris per flaska har nu slagits, och innehas för närvarande, den 6 november 2006, av Dag. * (En fotnot måste i ärlighetens namn smygas in i texten här, då vi alla vet att Phille har bjudit på utlandsköpta flaskor och även på gamla flaskor, vilkas rätta pris ej kunnat fastställas. Dessa flaskor får anses deltaga utom tävlan, och är berättigade till ett hedersomnämnande. Dag gissar själv på att något eller ett par av dessa flaskor egentligen är dyrare än den officielle rekord-innehavaren)

Philip (eller är det Freddan?, webmasters kommentar)är fortfarande innehavare av rekordet i pris per centiliter, i och med det Sauternes vin som serverades under hans vakande ögon under en tidigare provning.

Rond 1: Freddan öppnade med statement: Franska, fina. Jag luktar tobak, dessa skäms inte för sig. Arvid följde upp med Svarta vinbär. Thomas tyckte att vin ett och två var lika, Gustaf höll glatt med. 3:an bedömdes såsom varande mindre tydlig av någon i sällskapet. Thomas följde upp med att tvåan doftade mer än den smakade, något av en besvikelse sade Thomas. (Tvåan skulle senare på kvällen uppskattas alltmer av alla i sällskapet, då den kom mer till sin rätt efter ytterligare luftning)

Rond 2: Freddan började fundera igen, Är detta amerikansk Zinfandel (Nix) Arvid fann trean annorlunda, och börjar fundera djärvt, nu strömmar kommentarerna ur honom, varvid en diskussion med Thomas D börjar. Vinet har även fått de övriga mullarna att förlora försiktigheten.

Arvid: Goda! Kanske Spanska, Ribeiro del Duero? ( De bästa Spanska vingårdarna tog in experter och idéer från Frankrike. Metoderna lärdes ut av franska vinexperter efter vinlysen härjat i Bordeaux, så paralleller finns.) Thomas svarar: ” – Nej, Franska, och trean vinner! ”

Rond 3: Freddan ger sig in i matchen: ” Trean är bra, men något ung !”. (Ja Freddan hade rätt, visst är trean bra, men den borde ha sparats ännu två till tre år! Poäng!)

Dag slår fast att alla viner är franska.

En diskussion börjar om Dag verkligen är enkelspårig nog att köpa bara Bordeaux, utan någon ”dark horse”. Thomas slår fast att ettan och tvåan kommer från Bordeaux, samt att trean står ut, sällskapet börjar nu enas om att trean faktiskt smakar mer, och att den har vunnit på att luftas. Thomas gissar att trean är en Grand Cru, vilket är helt riktigt. (Bra jobbat)

Sanningen var att Dag var precis så enkelspårig, pålitlig eller konsekvent som man kunnat tro, hoppas eller frukta. Alla viner var Bordeaux, och alla från år 2001.

Slarvig som han är, så glömde Dag att taga anteckningar under den traditionella prisgissninen, men enligt minnet så vann Gustaf, som prickade mycket bra på både vin ett och två. För sista flaskan måste Dag påpeka att man måste betala för kvalitet och ej bör vara för försiktiga vid pris-bedömning av storhet tappad på flaska.

Rekordvinet är ingenting mindre än Château Giscours 2001, Margaux, Frankrike En flaska kostar endast 490.00 SEK.

Till vinerna avnjöts sedan Arvids dillpestobakade lammfilé med gemolataströsslad mandelpotatis, chardonnaysabayon samt varm svamp- och rotfruktssallad. Och till dessert åt vi citronfromage med bärsalsa.

Nu till vin-listan:

Vin nummer ett: Château Lyonnat (nr 3976) Lussac-Saint-Emilion (Bordeauxslott) Frankrike Färg:Mörkröd färg. Doft Fruktig doft med inslag av mörka bär, fat och choklad. Smak Fruktig smak med fatkaraktär, inslag av mörka bär, gräs och vanilj. Användning Serveras vid 16-18°C till rätter av lamm- eller nötkött. Flaska 750 ml 143.00

Vin nummer två Sarget de Gruaud Larose 2001 (nr 99554) Saint-Julien (Château Gruaud Larose) Frankrike Färg Mörk, röd färg. Doft Nyanserad doft med fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, gräs, plommon och svarta oliver. Smak Stramt vin med fatkaraktär och animaliskt ton, inslag av mörka bär, örter och plommon. Användning Serveras vid cirka 18°C till rätter av nöt- eller viltkött. Hållbarhet Kan lagras. Druvsorter/råvaror 60% cabernet sauvignon, 30% merlot, 7% cabernet franc och 3% petit verdot. Alkoholhalt 13,0 % Provad årgång 2001 Provningsdatum 2006-09-13 Tillsatser Jordart/jordmån Grus över lera och kalksten. Lagring 12-14 månader på ett år gamla ekfat. Odlingsområde Château Gruaud Larose ligger i kommunen Saint-Julien vid floden Girondes vänstra strand, norr om staden Bordeaux. Skörd Manuell, från 26 september till 16 oktober. Producentbeskrivning Tillverkning Vinifiering Jäsning och skalmaceration på trä- och cementkar. Övrigt Sarget de Gruaud Larose är andravinet till Château Gruaud Larose. Egendomen skapades av herr Gruaud i mitten av 1700-talet. När den senare ärvdes av herr Larose fick slottet sitt nuvarande namn. Odlingarna uppgår idag till 82 hektar.

Vin nummer tre: Château Giscours 2001 (nr 3442) Margaux (Bordeauxslott) Frankrike Färg Mörkröd färg. Doft Stor, nyanserad doft med viss utveckling och fatkaraktär, inslag av rostat kaffe, plommon, ceder, svarta vinbär och korint. Smak Harmonisk, nyanserad smak med karaktär av rostade ekfat, inslag av kaffe, ceder, svarta vinbär, korint och örter. Användning Serveras vid cirka 18°C till rätter av lamm- eller nötkött. Flaska 750 ml 490.00 Hållbarhet Kan lagras. Druvsorter/råvaror Vingården är planterad med cabernet sauvignon 75 %, merlot 22 %, cabernet franc 2 % och petit verdot 1 % Alkoholhalt 13,0 % Provad årgång 2001

Toscana

Sammanställning av Vinsammankomsten den 2 oktober 2006

Efter den extremt långa sommaren hölls höstens första möte på just en av årets första dagar med lite höst i luften.

Hemma hos Patrik på Ljungfrugatan samlades Arvid, Dag, Fredrik och undertecknad (Gustaf) för att avsmaka några goda italienska viner. Temat för kvällen var Toscana och den därmed tillhörande druvan Sangiovese och dess underarter, vilket bör skrivas inom parantes eftersom det är tveksamt om det rör sig om underarter - druvan kan lika gärna anses bara ha anpassat sig efter det lokala lanskapet. Vinerna var: Terreno Chianti classico, Simposio Vino Nobile Montepulciano, Piccini Chianti och Val di Suga Brunello di Montalcino.

Innan vi satte oss tillbords väntade dock en fördrink med provning av tre nordländska öl: Lapin Kulta (Lapplands guld), Jämtlands Presdent och Norrlands Guld. Det visade sig att Mulle inte drack öl, men samtliga hittade Jämtlands president direkt och bestämde sig för att den var godast. De andra två fick kanske inte så lysande kritik. Detta var lite av avsikten.

Provningen började som vanligt med fri sniffning och försiktig avsmakning för att fastställa temat. Dagge klämde ganska omgående fram Italien och övriga resonerade sig snart fram till samma land. Diskussionen var livlig, ord som mörka bär, svarta vinbär, russin, fat, vanilj och cederträ haglade genom luften. Ungdomligt sa Dag om Terrenon. Doft- och smakassociationerna gick mycket väl i linje med systembolagets beskrivning, vilket visar att Mulle börjar kunna Italienska viner. Imponerande! Lite svårare blev det att hitta rätt trakt. Norra delen av stöveln tänkte sig samtliga snart men ett längre resonemang krävdes för att komma fram till Toscana och Chianti.

Att sedan bestämma vilket glas som innehöll vilket vin, var inte det lättaste och inget annat var heller att förvänta. Det billigaste identifierades snabbt, men de övriga var svåra. Ett smak- och doftschema delades ut men ansågs föga hjälpa. Tre av vinerna ansågs mycket goda och favoritviner under kvällen var Terrenon och Simporion.

Sedan bjöd Patrik på löksoppa, oxfilé o papardelle med tryffel och som efterrätt Lisens äppelkaka med vaniljsås. Väldigt gått alltihopa.

Till middagen avhandlades valet, biltullar, karaktären hos danskar, tyska, araber och indier, där araberna framstod i ganska god dager i jämförelse med övriga.

Hälsar Gustaf tillika vinvärd

Under kvällen druckna drycker: 1 Terreno 32323 116,- Chianti classico, Riserva Huvudsakligen Sangiovese med inslag av Canaiolo Nero och Cabernet Sauvignon 18 månader på små franska fat, varav 30% nya. Total lagringstid 35 månader 2001 bra år. Chiantidruvorna Sangiovese, Canaiolo, Malvasia och Trebbiano. Färg Mörk blåröd färg. Doft Ungdomlig, fruktig doft med inslag av fat, mörka körsbär, nötter och örter. Smak Fruktig, frisk smak med inslag av fat, vanilj, mörka bär, körsbär och örter.

2 Simposio 3226201 174,- Vino Nobile Montepulciano, Sydöstra Toscana Prugnolo Gentile klon - Sangiovese. Färg Röd färg. Doft Stor, utvecklad, nyanserad doft med tydlig fatkaraktär, inslag avläder, mörka körsbär, plommon, tobak och kaffekaramell. Smak Stramt vin med viss utveckling och tydlig fatkaraktär, inslag av läder, mörka körsbär, russin, örter och mörk choklad.

3 Piccini Chianti 2246701 67,- Färg Röd färg. Doft Kryddig, något parfymerad doft med inslag av körsbär och rosor. Smak Kryddig, angenämt kärv smak med inslag av körsbär, röda bär oc nötter.

4. Val di Suga 4230201 242,- Brunello di Montalcino, Söder om Chianti Brunello klon av Sangiovese brunaktig som mogen. Ger långlivat, kraftfullt vin med pepparkryddigt te-kanel-fikonkaraktär Färg Röd färg med tegelnyans. Utvecklad, nyanserad doft med inslag av fat, lagerblad, tobak, lakrits, tobak, katrinplommon och örter. Smak Utvecklat, friskt, kryddigt och stramt vin med fatkaraktär, inslag av tobak, nötter, lagerblad, kakao och örter.

Med fruar

Jörgen/Karin och Philip/Kari bjöd flott hem mullar med fruar till Ösbyvägen en lördag i maj 2006. Till en mycket god middag provade vi italienska viner.

Riesling vs Chardonnay

Januari 2006. ”Druvan Chardonnay har alltid ansetts vara den främsta gröna druvan. Den är grunden till nästan alla vita bourgogner, det är den enda druvan som är tillåten i Chablis och en av de tre druvor som används i Champagne. Men chardonnaydruvans rykte har – i samma takt som den vuxit – också blivit lite mindre coolt och exklusivt. Ungefär som Levis-jeansen när de började säljas på Coop. Och efterträdaren är Riesling-druvan. Den kommer aldrig få lika stor spridning och bli samma volymdruva eftersom den inte ”går” att odla överallt. Men när det gäller kvalitetsviner är Riesling en stark kandidat till att efterträda Chardonnay.”

Så långt Jens Dolk i SvD. Dags att testa Chardonnay mot Riesling på mullarna. Dags för tronskifte?

Vi provar 2 Riesling (Georg Breuer Sauvage 109kr 2004 Rheingau Tyskland samt en från Alsace) mot 1 Chardonnay (Concannon 94kr, Kalifornien) o en Chablis (Saint Martin 129kr 2004).

Utan att veta mullarna får veta vad som är vilket glas så går det så här: Före maten vinner Chardonnay och Chablis-vinerna, de smakar mer. Till Freddans spännande thailändska fisksoppa, kommer Riesling-vinerna bättre till sin rätt. Chablisvinet passar sämst just till den här rätten.

3 goda rätter och 4 flaskor vin senare drar Mullarna följande slutsatser: Chablis är en ohotad klassiker. Chardonnay riskerar att hamna i Riojafällan, den är god men övertydlig och kan tappa något i anseende. Riesling kan bli tillfällig innedruva men kommer inte ta över tronen.

En gammal sanning är att Chablis passar till kokt fisk och Chardonnay till stekt. Kanske kan vi nu tillägga att en frisk och fruktig Riesling passar bäst till syrlig (tex från lime eller citrongräs) asiatisk mat

Förutom fisksoppan björ Freddan på Bruschetta och Patetoast samt creme brulee. Strålande gott, tack Freddan!

Förresten kan jag nämna att den Stoneleigh undertecknad först trodde att vi provade återfanns hemma. Alsacevinet kom av misstag med istället. Den är ett bra exempel på en frisk och fruktig Riesling från nya världen, kostar bara 99kr. 

Kvällens nedtecknare: Arvid Hick!

Barolo, Amarone, Bordeaux

Provning 9 november 2005 hemma hos Jörgen på Lidingö. Tema 3 klassiska Italienska viner och en dark horse (Bordeaux)

Vinvärd Philip

Kvällen började med att identifiera the dark horse bland vinerna, vilket alla var ganska duktiga på. Glas 4 var en ganska klassisk Bordeaux från Haut Medoc med 62% Cabernet, 36% Merlot och 2% petit verdot druvor. Fatkaraktär med inslag av kaffe och mörka bär kunde urskiljas. Detta vin blev genast Dagges stora favorit. Vive la France !

Därefter fick alla försöka placera de tre vinerna Barolo, Brunello di Montalcino och Amarone i de första 3 glasen. Detta gick också ganska bra med vissa förväxlingar mellan Barolon och Brunellon. I Barolon kunde man finna viol, rosor och skogshallon medan Brunellon hade fatkaraktär, körsbär och plommon som egenskaper. Brunellon var min stora favorit under kvällen. Amaronen var alla eniga om var i glas nr 3. Amaronen var fyllig, kryddig, och eldig med en alkoholhalt upp mot 15%.

Alla vinerna var mkt goda och låg dessutom någorlunda lika när det gäller pris.

Thomas utmärkte sig under kvällen och fick full poäng i provningen. Grattis! Till vinerna serverades först en tomat och mozzarella salad med olivolja. Därefter blev vi alla djupt imponerade av en underbar rätt som bestod i Inlindade kycklinglårfileer i parmaskinka med ris och färsk timjan. En riktig hit ! (Tack Karin!) Slutligen fick vi 4 otroliga ostar, Talleggio, Pecorino, en blandning Mascarpone/Gorgonzola och en ost omlindad av druvor med med Barolosmak. Jörgen lyckades mycket bra med denna middag, stort TACK !

Vid protokollet, Philip

Bordeaux

Rekordmånga (7) kom till Thomas i okt 2005 via filminspelning för att uppleva Dags återkomst

Dagge jobbar på protokollet ...

Malbec, Chile o Bordeaux

 Präst, 52, möter Margot, 88.

Vi samlades hos Patrik 050127 i from förhoppning om att vinsnobbismen skulle kunna få en nytändning. Så blev det inte riktigt. En chilenare klädd i säck och aska ville annat.

På bordet stod tre olika viner när deltagarna, Arvid, Rickard, Thomas, Patrik och Fredrik, anlände. Dessutom låg ett papper vid varje plats där karaktäristika för vinerna stod. Allt från färg, doft och smak till strävhet och fyllighet. Facit? Inte riktigt! Det gällde att tala om vilken beskrivning som hörde till vilket vin. Thomas och Rickard prickade in vinerna. Arvid och Patrik var nära. Sedan kom den närmast omöjliga uppgiften att tala om vad vinerna kostade. Här famlades det i mörkret. Vinvärden fann sig tvungen att tala om vad vinerna kostade utan att säga vilket vin som hade vilket pris. Som ytterligare information kom ursprung och druva om vinerna. En Cabernet Sauvignon från Sydamerika, en Malbec från samma världsdel och en Cabernet Sauvignon från Bordeaux fanns i glasen. Malbec är en gammal Bordeaux-druva som nu är i dalande i Bordeaux. Den beskrivs på en del håll i litteraturen som en ryggradsdruva och en utfyllnadsdruva på andra. I Argentina är den i stigande. Rickard kände igen den och berömde den, i princip utan bifall. Ingen lyckades pricka in Bordeaux vinet. Det var en Margaux från 1997. Inte den bästa årgången, men i gengäld drickmogen redan nu. 312 spänn var ingen beredd att betala, men vid kvällens slut fick deltagarna göra det ändå. Här ville vinvärden göra gällande att en bättre vinprovning kostar mer än vår nivå sedan 10(?) år på 100 per person. Det har dock hänt att Philip öppnat vinkylen och höjt kvaliteten betydligt.

Till vinet bjöd Patrik på en god löksoppa med bröd och en synnerligen vällagrad prästost. Med sina 52 månader var det bara Margaux-vinet som var äldre på bordet med sina 88 månader. Därefter biff med klyftpotatis som på Rolfs kök och sedan en ostbricka med svensk vällagrad hårdost. Slutligen avnjöt vi Lisens äppelkaka i en ändamålsenligt hjärtformad pajform.

Vem var då chilenaren? Tidningen Allt om mat har sågat chilenska viner eftersom de ofta är sötade. En vinsnobb kan ju inte gilla ett så insmickrande vin. Dessutom var vinflaskan klädd i säckväv(!). Priset på vinet – 73 kronor – löjeväckande. San Fransisco de Mostazal CS har nog hittat nya köpare efter denna kväll. Karaff kan vara på sin plats. Efter rödvinerna var vi tvungna att stärka oss med en Madeira. Nedan har vi dem samlade och beskrivna som på vinmonopolets hemsida

Somontano, vita o röda

 November 2004 (skrivet mars 2007).

Vi traeffades hemma hos Arvid och Rickard som floeg in fraan Spanien kom sist foer planet var foersenat. Lite synd eftersom han ocksaa var vinvaerd och en del av vinerna var vita. Som tur var hade det dock snöat saa en de vita fick ligga paa kylning en stund ute i snön. Vilka var med? (Jag minns ej)

Dagens tema var omraadet Somontano, som ligger i norra Spanien naera Pyrineerna, se http://www.dosomontano.com/ Det aer ett ganska nytt vinomtraade som aer paa mode i Spanien. Man anvaender maanga olika druvor, bland annat de typskt franska Cabernet Sauvigon, chardonnay och Merlot. Dessutom faktist aeven tex Gewürttraminer. Utmaerkande foer omraadet aer ocksaa att man jobbar med nya metoder, vilket goer att man kan skpa mycket bra viner till konkurrenskraftiga priser.

Till vinera serverade Arvid kycklig, pasta och en saas gjord paa basilika, ost och olivolja. Naagon som minns vad vi fick till efterraett?

Vinerna fock generellt saett ett goda betyg och de var:

- Enate Merlot-Merlot fraan Enate ca 189 SEK - Enate Crianza ca 73 SEK - Enate Gewürtztraminer ca 78 SEK - Enate Chardonnay 2-3-4 ca 63 (ett ungt chardonaay vin, som aeven finns i en ekfatslagrad version om man vill ha mer vanlij och tyngd) - Enate Reserva Cabernet Sauvignon ca 112 SEK

Med andra ord saa gavs det aeven mojlighet att prova olika druvor paa samma gaang. Samtliga viner kom alltsaa fraan samma bodega ENATE. Se www.enate.es Dessa viner aer nog inte laetta att hitta i Sverige men kanske andra fraan Somontano finns. Andra boidegor aer tex Blecua, Viñas del Vero, Pirineos, Montesierra och Marbore.

MVH Rickard

Pinotage

Tisdagen den 12 oktober 2004 lät Arvid mullarna prova de populära sydafrikanska Pinotage-vinerna hemma hos Jörgen. Gustaf, Patrik o Freddan var med.

Kvällen började med drink i köket med kocken och familj. Vi höll oss till Campari-juice för att inte bedöva smaklökarna, men föll å andra sidan för några spännande sydländska korvar så det jämnade ut sig.

Som vanligt fick inte mullarna reda på vad som bjöds i glasen och gissningarna på tema haglade vilt. Efter att ledtråden ”druvtema och på sätt o vis landtema” givits kom gissningar på druvor som finns mest i ett visst område: Tempranillo, Primitivo, Zinfandel, Gamay. Arvid visade då en bild på området i fråga (berg, torrt, färgad vinarbetare) och då prickade Jörgen in Sydafrika och till slut då Pinotage-druvan! Jörgen har varit i Stellenbosch som är Pinotages hemdistrikt och tillika – tror jag – Sydafrikas bästa distrikt.

Catharina Hiort af Ornäs i SvD skriver följande om Pinotage. ”Pinotagevin var länge något som man antingen avskydde eller älskade. Efter det att sanktionerna lyftes bort år 1994 har emellertid Pinotage fått ny status. Det verkar som om också vi svenskar gillar den, eftersom vinerna går åt som solsken på Systembolaget. De förnämliga röda bourgognerna, gjorda på Pinot Noir, har alltid uppskattas i Sydafrika, och det har gjorts många försök att efterlikna dem. I de flesta av Sydafrikas vindistrikt är klimatet dessvärre alldeles för varmt för att Pinot Noir ska trivas. Värme är dock något som den sydfranska druvan Cinsault tycker om, och det var skälet till att professor Perold på universitetet i Stellenbosch år 1925 tog fram en korsning mellan Pinot Noir och Cinsault: Pinotage. Här skulle världen få se en värmetålig, rikbärande druva som samtidigt bjöd på Pinot Noirs elegans och rika frukt. Nu råkade emellertid äpplet falla ganska långt från päronträdet, och även om Pinotage har förmågan att utvecklas väl i ett hett klimat, så har den inte precis ärvt Pinot Noirs eleganta, hallonfruktiga smak och doft. Den har skaffat sig en alldeles egen smakprofil och doften drar snarare åt björnbär, blåbär, räk och blyerts. Så här i början av 2000-talet står det helt klart att Pinotage kan räknas till kvalitetsdruvorna. Pinotageviner produceras i tre stilar: (1) dels ett lättdrucket, fruktigt vardagsvin som inte har kommit i närheten av ekfat och som ska drickas så ungt som möjligt. (2) Sedan har vi ett rökigt, kryddigt, vin som jästs på traditionellt sätt i öppna jäskar och som lagrats på stora, väl använda fat av ek och (3) till sist en modernt fruktig pinotage där druvorna skördats med låg avkastning och där vinet lagrats på små, nya ekfat. Den första varianten ger trevliga, fruktiga sommarviner och de traditionellt framställda kan vara utmärkta, harmoniska matviner, men det är i den sistnämnda kategorien som man hittar de riktiga kvalitetsvinerna – förbluffande rika, koncentrerade och spännande.”

Vi provade ett vin av variant 2 (rökigt, kryddigt): Jacobsdal Pinotage, Stellenbosch, 115 kr. Rek i SvD. ”Fynd” i Allt om Mat okt 2004.

Ett vin av variant 3 (modernt fruktigt): Stellenzicht Golden Triangle Pinotage, 119 kr. Rek i SvD. ”Fynd” i Allt om Mat för år 2000, ”Prisvärd” 2001.
Och ett Pinot Noir –vin som enligt expediten skulle vara typiskt Pinot Noir: Stoneleigh, Nya Zeeland, 119 kr.

Pinotvinerna gick hem bättre än Pinot Noir vinet. Troligen måste man till Bourgogne och till högre prisklasser innan Pinot Noir blir riktigt bra. Alla trodde Jacobsdal-vinet var dyrast. Stellenzicht växte till maten, och var den som avgick med ”segern”

Av den första varainten rekomnmederar SvD Douglas Green Pinotage 2002, 69 kr, Western Cape. ”Fynd” i Allt om Mat. Det har Arvid o Ingrid druckit och efter luftning var det väldigt gott. Lysande vardagsvin till både kött och pasta. Svd tyckte allra bäst om Kanonkop Pinotage 2001, 186 kr, Stellenbosch, man var rentav lyrisk. Tyvärr är den helt slutsåld på Systemet. Själv kommer jag nog försöka få tag på en flaska av 2002:an då den kommer!

Till Jörgens goda köttgryta berättade Patrik om sitt intåg i ostbranschen! Speciallagrad svensk kvalitet-ost låter spännande. En vin/ost-provning med Patrik ser alla fram emot! Middagen avslutades med Karins äppelpaj och ett mycket gott portvin. Bindomatic-ryggens fördelar dryftades. De starkaste avslutade med Grappa.

Tack Jörgen för en verkligen lyckad kväll!

Grillviner

 Vinmullesammankomst den 23 juni 2004

Under en relativt vacker kväll i en försommar som annars ofta bjudit på något svajigt väder träffades vinmullarna: Arvid, Jörgen, Fredriks kollega Magnus och undertecknad hemma hos Fredrik för att prova några viner och njuta av resultatet av Fredriks kökskonster. När själva vinprovningen senare var över anslöt Jocke som snabbt satte sig in i vinernas beskaffenhet och pågående samtalsämnen.

Matmäster hade bestämt grillning och vad passar då inte bättre än att smaka av några Australiensiska rödviner,bland australiensarna hade även smugits in en Sydafrikansk outsider. Vinerna var:
Wolf Blass Yellow Label,Cabernet Sauvignon, 102,-
Penfolds Kalimna Bin 28 Shiraz 155,-
Meerlust Sydafrika Rubicon 208,-
Penfolds Bin 2 Shiraz-Mourvèdre 109,- p> Vinerna har genomgående smak och doft av mörka bär. Wolf Blass och Kalimna Bin 28 har ton av Eukalyptus, Bin 2 ton av mynta medan Meerlust har doft och smak av rök och jord.

Det var inte lätt, Mullarna konstaterade att vinerna var ganska lika i karaktären. Provningen började dock bra; genast när mullarna fick veta temat för maten gick flertalets associationer till Australien, Arvid klämde tom i med rätt dal, Barbossa Valley utan att därför kunna peka ut vilket av vinerna som skulle kunna komma därifrån.

Som ofta så var inte det dyraste vinet mest uppskattat, även om man kunde känna att det var dyrt. Mest tyckte församlingen om Bin 2, som enligt Systembolaget är europeisk i stilen. Som god tvåa utsågs Bin 28. Sämst tyckte deltagarna om Wolf Blass, även om man alls icke ansåg det dåligt - alla viner ansågs goda. Wolf Blass hade också störst benägenhet att tappa när man senare drack det till maten.

Efter att ha blivit varma i kläderna gick prisuppskattningen bra. Alla var överens om att vinerna var ganska jämnt prissatta och att inget var riktigt billigt. Jörgen glänste genom att säkert plocka ut det dyraste och det billigaste vinet och nästan på pricken ange deras pris.

Fredrik bjöd på väl avvägt grillat nötkött, med potatissallad. Magnus hade bidragit med en äpplechutney, också mycket god. Efter maten bjöd Fredrik på en utsökt hjortronsuffle med Rosmarinekryddadsås till - en efterrätt ut över det vanliga. Mullarna fick till kaffet även prova lite ur Fredriks barskåp.

Kvällen avslutades framför TVen med lite EM-fotboll.
Tack Fredrik för en väldigt god middag och vi ser an mot nästa sammankomst.

Vid pennan.
Gustaf

Amarone, Ripasso

Vinprotokoll från provning hos Thomas den 3 mars 2004. Medverkande: Arvid, Fredrik, Gustaf, Thomas (matvärd) och Patrik (vinvärd). Temat för kvällen var Valpollicella och Corvinadruvan. Provade viner:
Vaio Armaron, Amarone 1998, Zenato Ripassa 2001, Zenato Valpolicella Classico 2001
Provningen började bra med att Arvid direkt lyckades pricka in området efter den första vinsmutten. Vinvärden tyckte dock att avslöja att Arvid hade rätt redan 2 minuter in på vinprovningen hade kanske förtagit spänningen en smula. Således hölls alla på sträckbänken ett tag. Den stora frågan för kvällen var att hitta den gemensamma nämnaren mellan alla tre vinerna. Detta var två saker nämligen den i vinet mest framträdande druvan samt region varifrån vinerna kommer.
Alla visade sig vara mycket duktiga då man lyckades ena sig runt Valpollicellaregionen. Corvinadruvan visade sig dock av denna illustra samling herrar vara höljd i okunskap men så småningom blev alla varse om vad som kan göras med den bångstyriga Corvinadruvan. Genom olika metoder går det att ta fram ett vanligt Valpollicella Classico vin, en Ripassa och en Amarone och detta av samma druva. Genom att Corvinadruvan är känslig för röta nyttjar man detta för att ta fram Amaronevinet. Det som blir kvar av ”bottensatsen” från Amaroneframställningen blandas med ett ”vanligt” Valpollicellavin i samma fat och detta lite förenklat resulterar i en Ripassa. Volpolicellavinet framställs, ja som vanligt vin.

Maten höll som vanligt utsökt kvalitet och denna kväll serverade Thomas en läcker middag bestående av sallad med pinjenötter, helstekt kött med rödvinssås samt en läcker potatisgratäng.

Katalonien

Den 26:e januari 2004 samlades vi hos Arvid på Fältvägen. Jörgen kunde inte närvara på grund av tjänsteresa(!). Annars var alla där - Gustaf, Philip, Patrik, Thomas, Arvid och Fredrik. Temat för kvällen var Katalonien. Ett område som uppskattas både av det nya Systembolaget på Regeringsgatan och tidningen Allt om mat. Två av vinerna var från Penedès. Det tredje vinet var från det spännande området Priorato. Som vi erfarit tidigare var det billigaste vinet mest lättillgängligt till att börja med. De två dyrare tog sig dock efter att ha fått lufta lite (eller var det för att priset offentliggjordes...). De viner vi drack var;
Gran Coronas Cabernet Sauvignon Reserva med 85% Cabernet sauvignon och 15% Tempranillo. Detta vin var uppskattat från första början och bedömdes prisvärt för 89:-
Gran Caus 1997 med 37% Cabernet franc, 36% Merlot och 27% Cabernet sauvignon. Försäljaren förordade med emfas luftning av vinet och visst tog det sig efter ett tag. Priset är 229:-
Det sista vinet var från specialsortimentet, vilket bland annat innebär att någon beskrivning inte finns på Systembolagets hemsida. Miserere från 2000. Det innehåller 27% Garnatxa, 27% Cabernet sauvignon, 26% Ull de Llebre(?), 10% Merlot och 10% övrigt. Detta vin kommer från Priorato och var en intressant bekantskap. Kanske är det ett vin för vinkällaren även om det köptes som "drickfärdigt". Priset är 339:- helt i linje med en något förbättrad konjunktur.
Som om inte detta var nog blev det portvin till efterrätten. Churchill´s LBV för 79:- (halvflaska).
Till detta hade Arvid fixat Coq au vin med ris och hallonsorbet med choklad. Gott och trevligt med produkter från den egna tomten.

Vid Protokollet: Freddan

Cab Sauvignon och Syrah

Vinprotokoll från provning onsdag 29 Oktober 2003, hos Gustaf Sundström på Åminnevägen 15.

Medverkande Freddan, Thomas, Gustaf, Arvid, Jörgen och Philip. Vinvärd: Philip; Matvärd: Gustaf

Tema: Röda viner och hitta glasen med Cabernet Sauvignon och Syrah.

Provade viner: 1. Zenato Valpolicella Classico år 2000 (nr 12385) 88 kr; 2. Marchese Antinori Riserva år 1997 (nr 22382) 149 kr; 3. Raccolto Nero d'Avola Cabernet Sauvignon år 2002 (nr 32452) 79 kr; 4. Crozes Hermitage Domaine de Thalabert år 1999 (nr 2891) 159 kr

Detta var en provning där vinmullarna skulle kunna briljera med sina tidigare erfarenheter om olika druvsorter. Första uppgiften var att finna glaset med Cabernet Sauvignon. Man kan tro att detta ver en enkel uppgift för de Samlade, men visade sig klart krångligt eftersom det var ett vin från Sicilien med en mystisk doft, helt olik Det vi provade tidigare. Jörgen lyckades dock finna glaset tillsammans med Arvid som garderade sig. Andra uppgiften var att finna glaset med Syrah. Thomas fick här in en fullträff redan från början, vilket Man lätt kan förstå med hans gedigna kännedom om Syrah druvan. Även Freddan gissade rätt här. Till sist hade vi två viner men blandade druvor från typiska områden i Italien, Chianti och Valpolicella. Detta klarade samtliga mullar utan problem. (som tur var, något borde man lärt sig med åren?)

Gustaf serverade till vinerna tre utsökta rätter: till förrätt en kryddstark fisksoppa som imponerade på alla Till varmrätt fick vi en marokansk kycklingrätt med cous-cous, och till sist en chockladkaka täckt med en hemlig vit massa Som inte var att leka med.

Gustaf, Stort Tack för en God Middag !

Vid Protokollet: Philip

Italien mot Spanien

2003. På den olycksaliga 11 september träffas vi, på morgonen har Anna Lindh avlidit, och det är en sorgens dag men vi fullföljer vinträffen, Anna hade nog inte misstyckt.

På senare tid har italienska viner varit på frammarsch i Sverige, såväl försäljningsmässigt som hos recensenterna. Samtidigt har de spanska vinerna tappat i försäljning och anseende. Finns det fog för maktskiftet? Med stor spänning tar jag med två spanska och två italienska viner till den obarmhärtiga och omutbara vinmullejuryn. För kvällen består den av Phille, Gurra, Jörgen o Arvid och vi är samlade i den Frimanska Herserudsvillan. Gustaf Jr, Johanna o Karin förgyller fördrinken. Vi ska dricka två typiska spanska viner från Rioja, en Reserva (Villa Alberdi) för 109 kronor och en Gran Reserva (Conde de Valdemar) för 159. Två italienare från det populära Valpolicelladistriktet, en vanlig Valpolicella (Bolla le Poiane) för 99 och en Ripasso (Zenato) för 146. En Ripasso är typ en halv-Amarone, dvs alkoholrikare, smakrikare och mjukare.

Första frågan är vilka två som hör ihop klarar de flesta. (Dock ej vinmaster som först blandar ihop ordningen på vinerna men han får snart ordning på läget)

Sedan direkt frågan vilka som är godast, utan att man vet vad temat är eller vilka viner det är. Nu är jag mycket nyfiken. Mullarna är eniga: ettan o trean. Och det är italienarna, fast det vet bara jag i detta läge! Tvåan är sämst, det är Reservan.

Då priserna tillkännages stiger som vanligt de dyra i aktning men Valpolicellan för 99 är helt klart veckans fynd. Dessutom nämner Phille att det finns en Zenato (ej Ripssotyp) för 88 som är bra.

Vad drar man då för slutsats? Att vinmullarna är trendkänsliga? Eller att italienarna helt enkelt är bättre? Debatten lär fortsätta, om inte förr så i alla fall då vår mullespanjor Rickardo kommer hem nästa gång.

För övrigt testar vi videotelefoni med lånade NEC 606:or med ”3” abonnemang. Kul grej och förresten ska vi i telekombranschen leva av detta. Euron diskuteras och debatten blir ovanligt meningsfull då inte alla bestämt sig. Och så lär vi oss om musik-fildelning från den ledande internetmullen Phille.

Tack Jörgen för strålande middag bestående av Bruschetta, Fläskfile och äppelkaka.

Skriver Vinmaster Arvid

Sauvignon Blanc och en Riesling

Torsdagen 25/4 2003 träffades 4 Mullar hemma hos Patrik. Philip, Arvid, Patrik (matvärd, Thomas (vinvärd). Det var alltså en ovanligt liten skara herrar som samlades för att orera om viner. Patrik och undertecknad bagav sig ner till butiken på Stureplan för att hitta tema för kvällen. Expedited hjälpte oss att plocka ut 3 st typiska Sauvignon Blanc viner, med enligt honom blandade karaktärer. Den 4:e jokern fick bli en Riesling. Sauvignon Blanc: Sancerre (Loire), Pouilly Fumé (Loire), Graves (Bordeaux). Riesling (Alsace)

Alla enades om att vin nr 3 skiljde sig från mängden vilket förstås var Rieslingen (syrligare trots profilen enligt Systembolaget). I övrigt så var vinerna mycket lika tyckte panelen. Nr 1 stack dock ut och blev en klar favorit. Detta visade sig vara en Château Coucheroy från Bordeaux. Denna flaska betingade ett pris av 84 kr och utsågs också till kvällens kap. Kvällens dyraste vin Pouilly-Fumé de Ladoucette, 159 kr fick ganska dåligt betyg (kanske för ung). Man kanske kan säga att kvällens dyrasta vin var sämst och det billigaste var bäst (förmodligen en för lågkonjunkturen anpassad beskrivning, men i alla fall)

Patrik hade lagat mycket god mat. Rödbetor med Chevre chaud med basilika dressing som starter. Bergtunga med vitvinssås, pressad potatis och olivolje slungad & vitlöksdoftande spenat som huvudrätt. Till dessert Seychelliansk vaniljglass med mangosås.

Tack allihop för en trevlig kväll. Thomas

Chianti Classico

 Vinprotokoll 19 mars 2003. Vinvärd: Philip Matvärd; Fredrik. Övriga medverkande var Arvid, Jörgen, Thomas och Patrik. Provningen ägde rum hemma hos Fredrik på Karlbergsvägen. Temat var Chianti Classico viner från 1997. (bästa året i Toscana sedan kriget enligt många bedömare. Fjärde vinet var en "dark horse", en mogen Barolo från 1985.

Kvällen började med att försöka gissa temat. Doften var inte mycket till hjälp och dessutom ointressant. Många hårda ord hördes till en början. Efter att ha provsmakat vinerna blev stämningen bättre. Efter lite hjälp lyckades deltagarna gissa temat Chianti med sin typiska syra och inslag av choklad och körsbär. Alla var klart eniga om vilket som var Barolo. Det var en ny upplevelse för vinmullarna att prova ett ganska moget vin som Barolon, där de kraftiga syrorna klingat av och fått mer av en "saftkaraktär". Favoriten blev Castello Vicchiomaggio, vilket är ett utsökt vin och klart värd sitt pris. Även Tenute Marchese Antinori tyckte alla var ett bra vin. Enligt några italienska vinböcker, som jag sedan kollade i, anses båda dessa viner som mycket bra, och speciellt årgång 1997.

Till vinerna serverade Freddan till förrätt grillade vattenkastanjer med Seranoskinka vilket var en intressant och lyckad kombination. Sedan fick vi äran och smaka på en grön lasagne som var utsökt och mycket passande till Chiantivinerna. Till sist överraskades vi alla av en mangosuffle´med mango och enbärssås. Som vanligt har Freddan överträffat sig själv och kan titulera sig "matkungen". Tack Freddan för en trevlig middag !

Viner: 22328 Beni Duilio Castellani (120 kr), 22382 Tenute Marchese Antinori, Chianti Classico Riserva 1997, Antinori (149 kr), 22321 Castello Vicchiomaggio La Prima, Chianti Classico Riserva 1997, (219 kr), ? Vigna La Delizia, Barolo 1985, Fontanafredda (50-60 dollar)

mvh, Philip the winemaster

Röda viner från Portugal

Januari 2003. På Fältvägen i Stocksund dök ett glatt vinmullegäng upp hemma hos Arvid, kvällens matvärd. Med på båten var också undertecknad, som fått förmånen att välja vin och skriva protokollet samt Fredrik, Thomas, Philip, Patrik och Gustaf.

På menyn var det rostbiff med maderasås. I vinglasen var det rött vin från portugal, tre olika flaskor med Quinta da cortezia tinta roriz för 270:- som huvudnummer. Vinprovningen inleddes med frågetävling om vinlandet Portugal där Thomas utmärkte sig med många rätta svar. När vi väl börjat sniffa efter lukt och smak gick det lite trögt som vanligt för gruppen, men med lite vägledning från vinvärden kunde några karakteristiska lukter och smaker utskiljas. Som alltid var det kaffelukten vi var ute efter men vi gick bet även denna gång. Sammantaget tyckte vi att vinerna var prisvärda men att utbudet på systembolaget kunde vara lite större.

Innan efterrätten prövade vi två olika sorters grönmögelsoster till ett lagrat portvin, vilken smakkombination! Till efterrätt bjöd Arvid på Apelsin- och citronfromage och kaffe.

Vid protokollet /Jörgen 

Chile

Nov 2002. Vi var fem som samlades på Fryxellsgatan för att prova vin. Patrik var inbjuden gäst. Han höll vår nivå när det gäller vinprovning, dvs han kunde en del bra ord, var orädd att gissa och gissade ofta fel. En blivande vinmulle?! Thomas var som vanligt trygg vid grytorna. Han bjöd på jordärtskocksoppa, hjortfärsbiffar med potatismos och inkokta päron (där undertecknad hjälpte till lite).

Så till vinerna. Temat var Chile. Tre röda och enligt uppgift druvtypiska viner. Alla på "kända" druvor. I första glaset en Cabernet sauvignon vid namn Echeverria. Svarta vinbär, fat och vanilj i doften. Ung, frisk och fruktig smak. Var den värd sina 110:-? Kanske det. Tvåan var Enigma Pinot Noir. Mynta svamp och plommon i doften. Kryddig smak med inslag av fat och plommon. Dyrast under kvällen var den med 159:-. Kanske lite dyrt. I tredje glaset skvalpade Mont Gras Merlot. Med hjälp av en cigarr(otänd) i ena handen och glaset i andra försökte vi hitta tobak i doften - svårt. I övrigt ett bra vin och kanske mest prisvärd på 96:-. Till efterrätten kom en åttiotalare. Grahams Malvedos Vintage Port från 1987. Mörka bär, russin och lakrits. Halvflaskan kostar 130:-. Mums!

Tack till Thomas! Arvid ordnar nästa provning i januari.

/Fredrik

Tre fylliga viner

Oktober 2002. Freddan o Arvid begav sig ut till Herseruds stenvillakvarter och familjen Frimans gemytliga kök o matsal. Thompa hade hemläxa på siffrorna inför bankmöte. Kvällens tema var att testa tre olika fylliga viner till mat som kräver sådana drycker. I det här fallet Jörgens goda köttgryta. Vi provade tre olika druvor; Shiraz, Cabernet Sauvignon (CS) och Amarone som är gjort på Valpolicella-druvan.

CS-vinet var en Gallo Sonoma Kalifornien med 97% CS. Mer druvtypisk än Bordeaux-vinerna som innehåller 60-85% CS. Syrah-vinet var från Barossa Valley, Australien där Syrah-vinerna har "enorm kraft och berusande sötma". Amaronevinerna görs av tidigt skördade Valpolicella-druvor som får torka i upp ill 4 månader. De skrumpnande klasarna får jäsa till torrhet men vinet verkar aldrig torrt och har ofta mer än maxgränsen 8g restsocker/liter. Hög alkoholhalt ca 15%.

Analyserna var lika ojämna som börsanalyserna varit på senare år, men det är ju det som gör det så spännande. Vi blir aldrig fullärda! Shirazvinet blev favoriten.

I övrigt åt vi en väldragen Bruchetta och avslutade med en härlig äppelpaj.

Tommasi Amarone della Valpolicella Classico (nr 22350) Ursprung Italien Venetien Amarone della Valpolicella Producent Tommasi Pris 375 ml 108.00 kr Färg Mörk, röd färg. Doft Eldig doft med ton av nötter, choklad, tobak och plommon. Smak Aningen eldig smak med liten sötma, inslag av torkade frukter och plommon. Användning Serveras vid cirka 18°C till kraftiga rätter av mörkt kött eller till ostar. Hållbarhet Vinner inte på lagring. Alkoholhalt 14.5 volymprocent

Penfolds Kalimna Bin 28 Shiraz (nr 16320) Ursprung Australien South Australia Producent Penfolds Pris 750 ml 149.00 kr Färg Tät, mörk, blåröd färg. Doft Stor, generöst fruktig doft med tydlig fatton, inslag av mörka bär, vanilj och mynta. Smak Smakrikt vin med koncentrerad fruktighet och tydlig fatton, inslag av mörka bär, lakrits och mynta. Användning Serveras vid cirka 18°C till smakrika rätter av nötkött och vilt. Hållbarhet Vinner inte på lagring. Druvsorter/Råvaror Shiraz Alkoholhalt 14.5 volymprocent

Gallo Sonoma Cabernet Sauvignon (nr 16516) Ursprung USA Sonoma County Producent Gallo Pris 750 ml 129.00 kr Färg Mörk, röd färg. Doft Stor, mycket fruktig, nyanserad doft med tydlig fatkaraktär, inslag av rostat kaffe, mynta, svarta vinbär och viol. Smak Mycket fruktigt, smakrikt vin med tydlig fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, mörk choklad och vanilj. Användning Serveras vid cirka 18°C till smakrika rätter av stekt eller grillat kött. Hållbarhet Vinner inte på lagring. Druvsorter/Råvaror Cabernet sauvignon 97%, cabernet franc 3% Provad årgång 1998 Provningsdatum 20020109 Alkoholhalt 13.5 volymprocent

Vid protokollet /Arvid

Toscana och Italien

Vinmullarnas Vinprovning den 14 augusti 2002 i Fredriks nya lägenhet på Karlbergsvägen med Jörgen som Vinvärd. Förutom värdarna deltog Thomas , Arvid och Dag som var på sommarbesök från utlandet.

Temat för kvällen var italien med tyngdpunkt på Toscana. Till vinerna bjöd Fredrik på en svamptoast med egenplockade kantareller och Karl Johan med en efterföljande läcker risotto med lufttorkad skinka och slutligen äppelpaj med glass.

Deltagarna kunde ganska snabbt(efter lite vägledning!) hitta temat och sedan var det bara att njuta. De tre dyrare vinerna smakade mycket bra men Valpolicella vinet var det som hela gruppen tyckte var mest prisvärt. Som vanligt hade vinvärden det lite svårt att hålla deltagarna fokusedae på vinet utan många andra ämnen behandlades. Det diskuterades också att inhandla en smaklåda för att hjälpa Vinmullarna på väken och ge något konkret att relatera till. Jörgen driver det vidare.

Och att vinerna var goda märktes för vid kvällens slut var alla flaskorna urdruckna! Stockholm upplevde en tropisk natt efter vinprovningen med temperatur på över 20 grader.

No. 231101, Riserva Ducale 97, pris 109:- No. 1232401, Zenato Ripassa 99, Valpolicella,Venetien pris 119:- Mest Prisvärd!!! No. 4230201, Val di Suga, Brunello di Montalchino, Toscana. pris 199:- No. 4234201, Summus 98, Toscana Sant'Antimo, pris 314:-

Vid protokollet /Jörgen 

Vita druvor från Frankrike

Vinprovning hos Arvid Nationaldagen 2002

Fyra törstiga gossar hade slutit upp hos Arvid för att idka samkväm och vindrickande, nämligen Jörgen, Fredrik, Arvid själv förstås, samt undertecknad. Arvid hade rört ihop en läskande Gazpacho till förrätt som följdes av kycklingsallad och rabarberpaj, allt mycket välsmakande.

Som vinvärd fick jag bestämma tema men med hänsyn tagen till maten. Jag tänkte att uppgiften skulle lösas i samråd med vinexpediten på Grevturegatan vilken ställdes på pottkanten ordentligt. Nåväl, även om det var svårt att hitta ett intressant tema som gick ihop med maten perfekt, så blev det i alla fall en provning av vita druvor från Frankrike. Jörgen visade stor färdighet i denna del av vinriket och det var nästan så vi undrade om han inte höll sig ifrån näringslivet för att kunna träna på denna uppgift på heltid.

Nedan följer ett utdrag från Systembolagets hemsida betr. de ädla dropparna. Den allmänna uppfattningen var nog att Gewurtztraminern och Sancerren var vinnare denna gång. Efter provningen guidade Arvid och Ingrid oss genom den, och i synnerhet för en stadsbo, en mycket avundsvärd trädgård.

1. Anjou Blanc 1983 (nr 12276) 119 SEK Sött vitt vin. Loiredalen Anjou. 119 kr. Ljust bärnstensfärgad. Relativt stor doft med inslag av torkad frukt, arrak och honung. Söt, mycket frisk smak med lätt bränd ton, inslag av torkad frukt och honung. Sötma 80%, Fyllighet 80%, Fruktsyra 80%. Serveras vid 8-10°C till desserter, exempelvis ugnsbakat äpple med kanel och vaniljsås. God nu men kan lagras ytterligare 2-3 år. Chenin blanc 1983. 12.5%

2. Chablis 2000 (nr 5773) Torrt vitt vin. Ursprung: Bourgogne Chablis. 99 kr. Ljusgul färg. Ung, fruktig doft med liten mineralton, inslag av lime och grönt äpple. Mycket frisk smak med ton av mineral, grapefrukt och grönt äpple. Sötma 8 %, Fyllighet 50%, Fruktsyra 90 %, Serveras vid 8-10°C till skaldjur och lättare fiskrätter. Chardonnay. 12.5%

3. Sancerre Domaine de la Mercy-Dieu 2000 (nr 22192) VITA VINER, torra. Ursprung: Loiredalen Sancerre. 154 kr. Blek, ljusgul färg. Ung, aromatisk doft med inslag av svartvinbärsblad, krusbär och citrus. Smak: Mycket frisk, fruktig, aromatisk smak med inslag av svartvinbärsblad, krusbär och citrus. Sötma 8 %, Fyllighet 42%, Fruktsyra 78 %, Serveras vid cirka 8°C till fisk- och skaldjursrätter eller till milda getostar. Druva: Sauvignon blanc, Årgång 2000, 13%

4. Cuvée des Comtes d'Eguisheim Gewurztraminer 1997 (nr 2178) Torrt Vitt Vin, Alsace, 229 kr Gul färg. Stor, generös, kryddig doft med viss mognad, ton av tropisk frukt och blommor. Smak: Torrt, smakrikt, eldigt vin med koncentrerad frukt, ton av torkade frukter och blommor. Lång eftersmak. Sötma ‰ 8 %, Fyllighet ‰ 70 %, Fruktsyra ‰ 75 %, Serveras vid cirka 10°C som sällskapsvin, Årgång 1997, 14%

Vid protokollet, Thomas

Cabernet Sauvignon

Vinprovning hos Philip 2002-02-27

Hemma hos Philip på Ösbyvägen samlades den svenska falangen av vinmullarna för att under Arvids ledning prova Cabernet Sauvignon (CS) viner från nya och gamla världen.

Temat var inte lätt att gissa. Vinerna kändes klart olika. Det gissades dock rätt på vilket vin som var mest olikt och på vilka två som var mest lika. Efter att ha enats om att temat var en druvsort så gissades det vilt på druvor. Arvid beskrev kännetecken för olika druvor med hjälp av sin nya vinatlas av Nya Zeeländaren Oz Clarke. Till viss förvåning, för alla utom Freddan, visade sig druvsorten vara CS.

En anledning till at vi inte kände igen CS kan vara att CS från den nya världen skiljer sig väsentligt. Tidigare har vi provat viner med Bordeaux-stil från olika länder, då kan de vara med lika. Typiskt CS från Australien o Chile är stor frukt. Chilensk CS tydligt svart vinbär. Australien mynta. Bordeaux är strävare och friskare. Kalifornien ligger mittimellan. Sedan skulle vi gissa vilken som var vilken. Det gick ganska bra för de flesta. Vi provade följande viner, alla typiska för resp land o druva.

1. Wolf Blass Yellow Label, Australien, 95 kronor

2. Echeverria Reserva CS, Chile, 99 kronor. Ansågs godast.

3. Chateau Hourtin-Ducasse, Bordeaux, 108 kronor. Gissades som dyrast.

4. Gallo Sonoma CS 1998, Kalifornien, 108 kronor. Sonoma anses vara bättre och mer lätt-tillgängligt än Napa.

Till detta bjöd Philip olivröra, Boeuf Bourgignon och Ost. Mycket Gott! Samtalsämnena kretsade kring våra favoritämnen barn o business. Freddan o Philip dominerade på nyhetsfronten.

Vid tangentbordet eder webmulle Arvid inprovning hos Philip 2002-02-27

Nya grepp bland vinmullarnas vinprovningar

Den tolfte december 2001 samlades vi för vinprovning på neutral plan. Det trevliga var att vi kunde bjuda in många "hangarounds". Vi var 15 personer som träffades på Vin- och sprithistoriska museet; Philip, Cari, Arvid, Thomas, Eva, Erik M, Anki, Maria T, Anders H, Tomas B, Linda, Gustaf S, Mia, Susanne och undertecknad. Vår guide, Jonas Sinclair, tog oss först på en entimmes guidad tur på museet. Vi fick titta på många intressanta maskiner och processer. Den gamla vinbutiken från början av förra seklet med Strindberg som storkund var också intressant. Mest spännande var kanske doftorgeln med cirka 100 olika dofter. Dit skulle man kunna återvända och träna lite.

Sedan fick vi gå in i ett eget rum för att pröva tre röda viner. Vi fick veta druvorna; Pinotage, Tempranillo och Cabernet Sauvignon och även dessas karakteristika. Jonas stod under tiden och instruerade i sörplandet och gurglandet som hör till vinprovningar. Sedan började han prata om mat. Vilken maträtt skulle Du dricka till det vinet. Bra att tänka i dessa banor, men förvirrande. Ingen verkade riktigt säker bland vinprovarna även om de flesta gissade rätt bland glasen. Vinerna var Douglas Green Pinotage 1999 á 65:-, Conde de Valdemar Reserva 1996 (Tempranillo) á 119:- och Penfolds Koonunga Hill 1999 á 89:-. Spanjoren tyckte Jonas själv var dyr. Han rekommenderade istället Château Hourtin-Ducasse , Château de Seguin och Pinot Blanc (till den ugnskokta spättan). 180:- per person kostade hela kvällen.

/Fredrik

Skaldjursviner

Provning 27 september 2001 hemma hos Arvid på Fälvägen

Efter att gästerna kommit lite sent satte provningen fart med 3 olika vita viner. På spisen väntade Arvids fisk och skaldjursgryta så i raskt tempo började provningen. Närvarande var förutom Arvid ochså Fredrik och Jörgen. Gästpel under provningen med medhavd dryck stod lille Andreas för, och skötte sig exemplariskt.

Temat var skaldjursviner och se hur olika typer av torrhet gifte sig med maten. I glasen var;

Muscadet Sévre et Maine sur Lie 2000 (12149), 69 kr

Kallstädter Kobnert Riesling Spätlese Trocken 1998, 6254, 74 kr

Sancerre Cote de Champtin 1998, 22103, 189 kr

 

Omdömet var att det som alltid lönar sig att ligga i topp, kvalitet både smakar och kostar. Sancerre hade mest tyngd och gick bra till maten. Överaskningen stod det tyska vinet för, som gav mycket för pengarna och passade bra till maten. Muscadeten smakade också bra.

Till efterrätt bjöd A. på äppelkaka.

När kvällen var slut så var alla flaskorna också slut och Arvid fick väl godkänt för en mycked god middag

Vid protokollet kvällens vinvärd

Jörgen

Sex favoriter från olika länder

Vinprovning 2001-08-13 Vi samlades ett ovanligt stort gäng hemma hos Thomas och Eva. Deltagarna var Philip, Cari, Caris syster, Rickard, Rosa, Jörgen, Karin, värdparet och undertecknad. Jörgen hade missuppfattat det faktum att det verkligen var vinprovning vilket ledde till en lite sen ankomst. Låtom oss vara tydliga framöver och läs mejl! Kanske vill någon redan nu anmäla sig som värd till nästa provning.

Efter en stilla drink i vardagsrummet fyllde vi köket. Temat var "sex favoriter från olika länder". Systembolaget har ju planer på att minska sortimentet i vanliga butiker. Det gällde alltså att passa på innan allt som saluförs förpackas i tetrapac. Vinerna var;

Crozes Herimitage Domaine de Thalabert 1998 á 159:-. Ett typiskt Rhônevin på Syrah. Smak av rotfrukter och fat med lätt kryddighet. Vinet var bra utan att glänsa.

Terre di Cariano 1996 á 91:-. En Valpolicella Classico. Ett smakrikt, fruktigt och utvecklat vin med fatkaraktär. Ton av mörka bär, rostat kaffe och körsbär. Vinet har fått positiv press och har varit slut i en del butiker. Bra och prisvärt.

Conde de Valdemar Gran Reserva 1994 á 148:-. Rioja. Ett smakrikt vin med begynnande mognad och tydlig fatkaraktär. Inslag av plommon, kryddor och vanilj. Ett områdestypiskt vin skulle man kunna tro. Vinmullarnas egen spanienexpert famlade dock i mörkret på denna punkt. Var det verkligen det vin som etiketten angav?!? Bra vin, men ingen hade vinet som favorit

Beringer Zinfandel 1998 á 99:-. Kalifornien. Ungdomlig, något syltig, eldig smak. Inslag av örter, fat och mörka bär. Mångas favorit.

Christine 1996 á 154:-. Cabernet Sauvignon från Sydafrika. Smakrikt vin med tydligt rökig ton. Inslag av mörka bär, tjära(mums!) och örter. Det var svårt att känna igen denna populära druva. Vinet utvecklades under kvällen, men nådde inte de höjder man kunde hoppas på.

Brown Brothers Shiraz 1998 á 109:-. Från Victoria i Australien. Fruktig, lång smak med tydlig, rostad fatkaraktär och inslag av mörka bär, vanilj, tobak och kryddor. Ett vin som vann stor uppskattning. Var det kvällens vinnare?

Slutsats: Satsa på 100-spännsvin från nya världen!

Till vinet serverades först en härlig sallad på fänkål med parmesan och olivolja. Vilken harmoni mellan sälta, beska och oljans lena ton! Därefter kalvstek med ugnsbakat potatis och en gräddsås med salvia. Slutligen exotiska frukter och ost.

Med utomordentlig högaktning. Fredrik

Vardagsviner från Buganvilla

TEMA:

Eftersom undertecknad (Rickard) kom till Stockholm så var det dags för provning av spanska viner igen, och återigen hemma hos Arvid, Ingrid och numera även Andreas. Välkommen till din första vinprovning Andreas! Du gjorde ett lysande inhopp trots att du var lite febrig denna dag. Dagen till ära anlände även det andra utlandsproffset, nämligen den till Zürich utlokaliserade något förfin(sk)ade vinsnobben Dag, som lyckades ganska väl i sin kommentarer trots att han inte kunnat träna naagot vidare på spanska viner den sista tiden. Bäst förberedd var Fredrik som lyckades besvara alla de inledande kontrollfrågorna om spanska viner eftersom han varit smart nog att studera en numera mycket innehållsrik vin-sida på Geocities. Bra gjort! Samtliga bör vi ta lärdom av det initiativet!

Jörgen anlaende naagot sent men han briljerade ganska snart genom att lyckas identifiera de tre vinerna som var ganska olika i sina karaktärer. Dagens andra tema var nämligen att känna igen de tre vinerna som var ganska typiska för sitt ursprung. Det var en Rioja (ek, vanlij och rund, typisk Tempranillo), en Penedés (mer Bordeaux-liknande eftersom den var baserad på Cabernet Sauvignon) och en flaska från Valdepeñas (silkeslen smak, djup färg, bra fruktighet). Den sistnämda visade sig vara vinnaren, följd av flaskan fraan Pendes och sist Riojan.

Dagens vinnare var ocksaa dagens nykomlig eftersom det var första gången ett vin fraan Valdepeñas fick vara med. De närvarade fick dock lära sig att detta vinområde som ligger drygt en timmes bilfärd söderut fraan Madrid gör bra och myket prisvärda viner. Bredvid Valdepeñas ligger foeroevrigt världens största vinomraade La Mancha, men de gör mest bulk och låg-prisviner, dvs knappast naagot för oss. Kankse något för Framfab aktieägare?

Temat för dagen lyckades Arvid snudda vid ganska tidigt genom att gissa att det handlade om viner från Rickard’s ICA-butik. Visserligen helt sant men i ju för sig lite väl enkelt. I Spanien behöver man ju inte gå till “Systemet” för att köpa vin så i samma affär som dessa köptes kan också mycket dyrare och elegantare viner köpas. Temat var dock “Vardagsviner från Buganvilla”, dvs bra men billiga viner fraan Spanien som gärna avnjuts i alla fall till vardags hemma hos Rosa och Rickard på Calle Buganvilla, (calle=gata).

Utan att ännu känna till temat gissades det ganska högt på prisnivaan. Troligtvis beroende på den höga kvaliteten paa vinerna, men nog också därför att Rickard på senare tid kommit dragandes men ganska dyra viner. Börsen, och då inte minst IT-aktierna har ju dock gått ganska “pissigt”, milt sagt, de senaste året så nu gäller det att fynda inte bara bland frimärks-aktierna utan även på de billiga vin-hyllorna. För ett år sedan drack vinmullarna en Vega Sicilia för ca 850 pix. Denna dag blev det viner för 50-lappen. En utveckling väl jämförbar med de flesta IT-bolagens aktie-kurser.

Till dessa viner serverades en sannerligen utmärkt Ossobuco och sedan en mycket god hallon-mousse till kaffet.

Kvällens snack kretsade kring framför allt kring Ericsson och Nokia, samt den stundande vandringen på Sörmlandsleden.

Men nu till vinerna.

Den första: Viña Albali Gran Reserva de familia Bodega: Albali Cosecha: 1991 Betyg på året: MB (4) eller B(3) Druva: Cabernet Sauvignon och Tempranillo Alkoholhalt: 12,5% Pris (i Spanien): 1695 pts = 85 sek Pris (i Sverige): finns ej Färg: Röd färg med terracotta och körsbärstoner. Doft: Röda frukter, kryddor och vanlij. Smak: Kraftfull laang smak, mogna frukter och taniner. Passar till: eftersom inte vinet är saa tungt saa till det mesta som inte är för kryddstarkt. Mullekommentarer: Dagens vinnare. Den var helt enkelt “god”. Mjuk och lättdrucken med lång smak.

Den andra röda: Chateldon Reserva Bodega: Pinord Cosecha: 1996 Druva: Cabernet Sauvignon och Merlot Betyg på året: MB (4) eller E(5) Alkoholhalt: 12,5% Pris (i Spanien): 999 pts = 50 sek Pris (i Sverige): finns ej Färg: Mörk tegelröd färg Doft: armomatisk (tobak och lakrits?) Smak: Smakfull med bra struktur. Passar till: Smakrika kötträtter. Mulle kommentarer: Vinet fick maanga lovord. Naagon tyckte nog att denna var bättre än ettan. Ett kraftigare vin.

Den tredje röda: Marques de Caceres Bodega: Union Vinicola SA Cosecha: 1997 Druva: Tempranillo Betyg på året: B (3) Alkoholhalt: ? Pris (i Spanien): 949 pts = 48 sek Pris (i Sverige): 89 sek (foer en 1996:a) Färg: Röd “levande” färg. Doft: Elegant(?!?) Smak: Komplett med inslag av torkad frukt, fat ocn vanilj.. Passar till: Kött. Dock inte för starka smaker. Mullekommentarer: OK, men inte allt för märkvärdig i konkurrensen

Rhone

Tisdag den 16:de januari 2001 hade vi vinprovning hemma hos Thomas och Eva.

Temat för provningen var Rhône. Tre röda viner stod på bordet. Det började med lite fakta om druvan Syrah. För att citera boken Druvor och viner; "Syrah kan vara lika individuell som Cabernet. Den är torr, mörk, tät, rik på garvsyra och motsvarar Cabernets svarta vinbär med bränt gummi i några fall, rök och tjära i andra." Det låter kanske inte så gott, men det är inte alla smaker som låter gott men smakar bra. De tre vinerna representerade varsin del av Rhône-dalen. Längst upp i norr ligger Appellation Herimitage på blygsamma 152 hektar. Där dominerar Syrah. På provningen drack vi Herimitage Cuvée Marquise de la Tourette 1995. Detta vin har 100% Syrah. Vinet fick inte någon större uppskattning bland våra vältränade gomar. Systemet får nog behålla de flaskor man har om inte priset sänks från 295:-. Lite längre söderut i dalen ligger Châteauneuf-du-Pape. Här blandar man friskt bland 13 tillåtna druvor. Vi provade Domaine du Vieux Lazaret från det utmärkta året 1998. Detta vin består till 70% av Grenache och 15% Syrah och 15% övrigt. Vinet har smak med inslag av kryddor och mörka bär. Det har viss druvsötma och lång eftersmak. 150:- kunde flera tänka sig betala för detta vin som vann mycket efter ett par klunkar. Slutligen ett ganska strävt vin från södra Rhônedalen. Villa Anne Caramany 1998 med 60% Syrah, 20% Carignan och 20% Grenache. Smaken var inte helt olik det tidigare, men lite enklare och inte lika uppskattat. 98:- kostar det.

Till vinet fixade Thomas en härlig varm macka med kantarellstuvning. Därefter en mycket bra Biff Stroganoff med bra syra av citron. Sedan efterrätt och hemgång.

Tack från vinchefen Fredrik

Bordeaux och Libanon

Vinprovning onsdag 6 December.

Götavägen 6 december 2000.

En mörk höstkväll strålar ett fåtal vinmullar samman hemma hos Jörgen på Lidingö. Fredrik anländer i god tid och gör ett god insats i köket innan den globale Telecom hjälten Arvid dyker upp lagom till provningen.

Under provning tar vi givetvis en prylavstämmning och medans Fredrik visar upp sin nya STF klocka jämför Jörgen och Arvid program release för sin nya R380.

Temat är klassiskt, Bordoux med inslag från Libanon. Tre viner prövas, i glas ett hittade vi 7463-2 Chateau Musar (99kr/halvflaska - ett utmärkt gott vin från Bekaadalen i Libanon. I glas två doftade en enkel Bourdoux, 3603-2 Maitre Estournel 53 kr/halvflaska) - en lite tunn uppenbarelse vid sidan av nummer tre 4434-1 Chateau Citran 1995 (239 kr). En doft av kaffe kunde skönjas efter att kaffeburken kommit ut på bordet som referens doft. En klassisk Haut Medoc Gran Cru med ett pris som inte motsvarade värdet på smaken vi kunde få från Libanon.

Värden bjöd på champinjon sallad med Rucola och Parmesan, Biff med potatis sallad och vit frusen chokladmousse till efterrätt.

/Jörgen

Zinfandel, Cab & Merlot

Vinprovning tisdag 17 oktober 2000.

Vinvärden slängde in den berömda handduken på måndag eftermiddag. - Vad göra? In på internet och källan till information om vinvärlden. Aftonbladet har testat hela sortimentet på Systembolaget. Jag klickade i övriga världen samt USA och röda viner över 100:-. Tillsammans med säljaren på vinbutiken vid Stureplan valde jag sedan Ravenswood Vintner's Blend Zinfandel, C.J. Pask Merlot 1998 och Myra Padthaway Cabernet Sauvignon 1996. Tre, som jag trodde druvtypiska och lättidentifierade, viner som skulle passa maten.

Vinprovarna denna kväll var Arvid, Thomas och Håkan. Caberneten från Australien lyckades man peka ut, mycket tack vare beskriving av den ursprungstypiska sältan(!). Framförallt kocken Håkan gillade detta. Priset 119:- uppfattades som rimligt. De två andra vinerna kunde man inte komma överens om vilket som var vilket. Rostad fatkaraktär och mörka bär fanns i båda. I alla fall enligt systembolagets egna beskrivning. Där denna ena hade plommon hade den andra choklad och kaffe. 119:- fick man betala för plommonen i den amerikanska Zinfandeln. 20 spänn till får Merloten från Nya Zeeland. Till förrätt åt vi risotto med parmaskinka, basilika och vit tryffelolja. Huvudrätten var biff stroganoff. Sedan ost och sist äppelpaj.

I köket och med korkskruven

Fredrik

Penedes

 Vinprotokoll, 000815

 TEMA: "Röda och (ett vitt) viner från Penedés"

Så var det dags för provning av spanska viner igen, eftersom Vinmullarnas spanske representatnt stod för provningen. Denna gång blev det viner från Penedes, vilket är ett mycket bra vindistrikt sydvaest om Barcelona, dvs i Katalonien. Penedes ligger ju nära Frankrike och det märks. Här odlas nämligen inte de typiska spanska druvorna, utan de klassiska franska är istället vanligast, dvs mycket Chardonnay och Cabernet Sauvignon. Kvällens "andra tema" var därför druvor speciellt med tanke på vinmullarnas stora erfarenhet av Bourdeaux-viner. CabSauv skulle jämföras och utskiljas fran Merlot. Arvid klarade detta galant. Sedan fick sälskapet även lära sig anledningen till att man gärna blandar en Cab Sauv med någon annan druva, vilket ju är fallet med dagens andra röda. Anledningen är att man vill ta bort en del av Cabbens strävhet.

Vi (Jörgen, Fredrik, Arvid och Rickard) samlades hemma hos Arvid och Ingrid på deras fina veranda en mycket fin och varm augusti kväll, där de för Stockholm så klassiska luftbalongerna nästan fick oss att ducka emellanåt. Till fördrink blev det ett vitt vin tillsammans med lite tapenade. Tapenaden var mycket god men kanske lite väl smakstark med tanke på att vin skulle provas. God var den också som sås till den grillade fläskfilén, tyckte I alla fall de flesta. Till varmrätten blev det tre röda viner som alla beskrivs i detalj nedan. Till köttet blev det tsaltsiki och tomatsalsa. Potatisen kom från Linköping. Slutligen blev det en mycket god chokladtårta med nöttäcke.

Kvällens snack kretsade kring framför allt sommarens äventyr, där Mulle 1 drog på med många avundsvärda historier från sin Sarek-tur. Rickard fyllde på med att han kvällen innan hade sålt den gamla trotjänaren HUGO, en Golf GTI från 1985.

Men nu till vinerna.

Det vita: Milmanda Bodega: Torres Cosecha: 1998 Betyg på året: E (5) Druva: Chardonnay Alkoholhalt: 14% Pris (i Spanien): 3995 pts = 200 sek Pris (i Sverige): 194 sek (cosecha 1997, MB) Färg: Blek briljerande guld-gul V&S (provade en 1997a): Gul färg. Doft: Komplicerad och elegant, med inslag av blommor (magnolia) och frukt (melon och aprikos), dessutom viss mjölkbotten, vanilj och rök. V&S (provade en 1997a): Ung, druvig, eldig doft med inslag av fat, smör och mineral. Smak: Smakrik och bred med bra struktur. Balanserad och excellent, med lång och kraftig eftersmak. V&S (provade en 1997a): Torrt, elegant, fruktigt, smörigt och eldigt vin med Fatkarakatär, inslag av mineral och äpple. Smakrikt. Passar till: kaviar, de bästa skaldjuren, och fina fågel- och fisk-rätter. V&S: Smakrika rätter av ljust kött, fisk eller skaldjur, exempelvis citron- och örtsmörsgratinerade havskräftor. Mulle kommentarer: Ett mycket bra, som inte ska drickas för kallt.

Dessutom: Rickard rekommenderar även en annan vit från Torres som heter Waltraud, en utmärkt Riesling. Den finns dock inte ännu på Systembolaget. I Spanien kostar den ca 75 sek.

Tips på romatiskt semesterhotel, strax norr om Barcelona, dvs öster om Girona. Se http://www.aiguablava.com Det ska tydligen också vara mycket trevligt och intressant att besöka bodegorna, Torres och Raimat. Det finns säkert sjyssta hotel i närheten.

Den första röda: Jean Leon Merlot Bodega: Jean Leon Cosecha: 1997 Betyg på året: MB (4) Druva: Merlot Alkoholhalt: 14% Pris (i Spanien): 2365 = 120 sek Pris (i Sverige): 191 sek (cosecha 1996, MB) Färg: Mycket mörk röd färg med dragning åt tegel. Doft: Stor, komplex doft med påtaglig karaktär av nya fat, bra fruktighet och inslag av mörka bär, läder och kryddor. Smak: Fylligt, mycket fruktigt och smakrikt vin med påtaglig fatkaraktär, viss mognad och inslag av svarta vinbär och choklad. Passar till: fisk med sås, ljust kött (speciellt lamm), fågel, risrätter (paella), pastarätter och krämiga ostar. (Enligt texten på flaskan) Smakrika rätter av mörkt kött och vilt. (Enligt V&S) Mullekommentarer: Vinet blev kanske kvällens överraskning. En mycket bra Merlot vilken fick tävla med Mas La Plana om att vara kvällens bästa röda.

Den andra röda: Gran Coronas Cabernet Sauvignon Bodega: Torres Cosecha: 1996 Druva: Cabernet Sauvignon (85%), Tempranillo (15%) Betyg på året: MB (4) Alkoholhalt: 13% Pris (i Spanien): 1795 pts = 90 sek Pris (i Sverige): 93 sek Färg: Mörk tegelröd färg Doft: Stor, tydligt utvecklad doft med bra frukt, inslag av fat, tobak och lakrits. Smak: Medelfyllig, frisk, utvecklad och balanserad smak med bra fruktighet och inslag av fat. Passar till: Smakrika kötträtter, exempelvis med rådjur. Även bra till ostar, korvar och risrätter (tex paella). Mulle kommentarer: Ett mycket bra vin även om det fick nöja sig med tredje plats bland de röda.

Den tredje röda: Mas La Plana Gran Coronas Bodega: Torres Cosecha: 1995 Druva: Cabernet Sauvignon Betyg på året: B (3) Alkoholhalt: 13,5% Pris (i Spanien): 4995 pts = 250 sek Pris (i Sverige): 189 sek Färg: Mörk röd färg. Doft: Nyanserad, något knuten doft med fatkaraktär, inslag av kryddor och choklad. (blåbär, hallon, läder och lagerblad) Smak: Smakrikt vin med koncentrerard frukt och fatkaraktär, inslag av kryddor och mörka bär. (Vanilj, kakao och tryffel) Passar till: Smakrika rätter av kött och vilt. Övrigt: Detta är ett av Custodios absoluta favoritviner. Han är Spaniens mest kände "sumiller", och jobbar på Madrid-restaurangen Zalacain (2 stjärnor i Guide Michelin). Se även vin-websiten: http://www.todovino.com. Torres hemsida är: http://www.torres.es Mullekommentarer: Kvällens bästa röda vin i hård konkurrens med Merlot:en.

/Rickard

 

Röda halvflaskor

 Vinprotokoll, 000705

Den femte juli samlades vinklubben hemma hos Jörgen. Vi i detta fall var Arvid, Jörgen och Fredrik. Med så få närvarande blev temat röda halvflaskor. Vi provade tre viner med olika ursprung. En italienare vid namn Villa Antinori Reserva för 64:- var OK utan att glänsa. Halvflaskan Chateau Musar för 99:- fick mycket beröm av dem som har en fru som för tillfället inte dricker alkohol. Även undertecknad visade sin uppskattning, men föredrar nog helflaskan. Slutligen en outsider; en helflaska Fleur-Quercus 1995 från Bordeaux. Den kostar 194:- och bevisade den gamla sanningen att Bordeaux under tvåhundra kronor kan vara bra, men det finns bättre vin i den prisklassen.

Vi gjorde ett försök till förbättring i provningen genom att använda skriftliga protokoll. DNs internetsida stod för mallarna.

Till vinet åt vi grillat som Jörgen fixat. Mycket bra och tack för en trevlig kväll.

/Fredrik

Schweiz, 000418

I mitten av april den 18e närmare bestämt träffades vinmullarna hemma hos familjen Dahlgren i deras nya, och mycket fina våning, vinmullarna gratulerar till köpet!! Thomas hade förberet god entre som bestod av...?????? och Dag som var tillbaka i Stockholm hade smugglat in fyra flaskor vin från Schweiz. Vi började att dricka två vita viner: ett Dézaley , från distiktet Vaud, norr om Genèvesjön .Vinerna från just Dézaley odlas längsmed sjön strax öster om Lausanne. De utmärks av låg syra, lång kraftig och ibland något "fet" smak och utvecklar en bra bouquet. Passar bra till fisk och skulle jag tippa även skaldjur ! CHF 23.00 dvs ca 130 SEK )

Det andra vinet var en Chablais. De har rykte om sig att ha kraft och en tydlig mineral smak. De odlas i närheten av Genève. Vinmullarna tyckte att de vita vinerna var bra och prisvärda.

Därefter gick vi över till den goda huvudrätten som bestod av Thomas fint förberedda ....???, samt att prova de rödviner Schweiz har att bjuda på. Dag hade köpt en flaska Jeninser odlad i Kanton Zurich, dvs i den tyskspråkiga delen. ( 17 CHF, ca 100 SEK ). Ingen riktigt kul flaska, drickbart men inte speciellt imponerande.

Vi provade även en flaska rött från Ticino, den italienskspråkiga delen av Schweiz söder om alperna. I Ticino har man alltid odlat vin i samma tradition som norra Italien. Då vinlusen slog till 1905 dog nästan alla vinrankor och med dem många lokala druvor. Man beslöt sig för att satsa på amerikanska vinstockar 1907 (som övererallt i europa ) och producerar nu mycket Merlot vin. Fraskan vi drack Roncobello '97 (20 CHF ca 110 SEK) var ganska bra som bordsvin, men konkurerar inte på allvar med medtävlarna från Italien, Frankrike eller Sydamerika.

Det var en mycket lyckat middag och kväll och vi tackar Thomas för ansträngningarna med maten.

Slutkommentar ;vinmullarna förstår varför Schweiz hävdar att man har importull på vitvin eftersom man har bra egna produkter, men samtidigt släpper in rödvin utan tull, då man erkänner att grannländerna är strået vassare.

// Väl mött nästa gång // Vid PC'n Dag Hellstenius

Ful ankunge överraskar bland Bourgogne-viner

 
Vinprotokoll, 000103

Man har gjort förnäma viner i Bourgogne i århundraden - längre än i någon annan region med kvalitetsviner. Detta faktum lockade till en provning hemma hos Arvid den 3 januari 2000. Förutom de fem vinmullarna på hemmafronten hade vi nöjet att ha Dag på besök. Ingen förvånades då den sistnämnde yrkade på slutförvar i bergrum för det första vinet: Fixin "Les Harvelets" 1996 á 148:- flaskan. Detta var dock då vinet var alldeles nyuppslaget. Senare, och kanske framförallt till maten, kom vinet mer till sin rätt. Detta vin var ett utav två traditionella Bourgogne-viner som vi provade. Det andra var Vigne de l'Enfant Jesus 1997 (Beaune) för 429:-. Även detta en Pinot Noir som tog tid på sig i glaset innan smakerna kom fram. Ytterligare en Bourgogne stod på bordet - Beaujolais Villages 1998 för 69:-. Detta Gamayvin sågades hårt och kom inte till sin rätt i sällskapet. Dag kunde sträcka sig till att betala 20:- för det vinet. Det sista röda vinet var en riktig outsider. Sunrise Pinot Noir 1998 för 67:- fick mycket beröm direkt. När priset och ursprunget (Chile!!) blev känt för deltagarna bleknade dock lovorden något.

Slutsatser:

Gamay och Pinot Noir gör sig inte sida vid sida.

Pinot Noir från Bourgogne kräver träning och tid att uppskatta. De är komplexa och svåra att karaktärisera.

Sunrise Pinot Noir är ett bra köp om man inte måste ha ett prestigevin.

Efter att ha provat de röda vinerna serverades en god Burgundisk gryta. För att skölja ned förtreten med lovorden till ett av vinmullarnas billigaste viner serverades en överarbetad äppelkaka tillsammans med Anjou Blanc 1983 från Loiredalen. Detta söta vin gjort på Chenin blanc passade bra till äpplena och uppfattades som prisvärd för 120:-.

Tack till Arvid som trots ett pressat schema ordnade en mycket god middag.

Vid datorn

Fredrik

Ost och Vin

 Vinprotokoll, 991117

Vinprovning på Götavägen i november.

Temat för kvällen var väl planerat av ett inkallat proffs, Herr Bengt-Göran Kronstam på DN, provning i DNs vinskola. Som smakvägledare radare vi upp 5 ostar (Getost, Extralagrad Grevé, Brie, Taleggio, Gorgonzola - Philip och Jörgen valde efter långa diskussioner med ostmästaren ut de smakrikaste och mogna sorterna) och 6 viner - två röda, två vita, en söt vit och en portis. (Beskrivs nedan)

Och ett sus hördes bland de erfarna provarna, Vinmullarna. Vilken struktur hördes susa över Arvids läppar, det här kallar jag en rationell ansats!

Ibland pratar vi om multiplikation, och denna kväll förstod vi att Einstein hade rätt, 1+1 kan bli 5 - jo när ett Sancerre vin avnjutes tillsammans med en god getost eller när ett Portvin avnjuts tillsammans med Grönmögelost - Vilka smak kickar! Och hur Gott smakade inte Sancerre vinet? De övriga var goda men inga liknande höjder uppnåddes.

Och i glasen hade vi följande godsaker; 1996 Sancerre "Les Caillottes" (Jolivet) Nr 12223 139:-

Pascal Jolivet är en nytänd stjärna i Loiredalen med några av de allra främsta smakproven på sancerre och pouilly fumé. Druvsorten heter Sauvignon Blanc och ger ofta ett vegetativt intryck som påminner om nässlor, vinbärsblad eller krusbär. Vårt smakprov har emellertid en helt annan dignitet, med djupare och mer finstämda aromer. Syran står sig dock bra till många feta ostar, med getost som det mest klassiska tilltugget.

1985 Gewurztraminer "Hugel" Vendage Tardive. Nr 12139 180:-

En ädel druva och en skicklig vinmakare. Ett sådant giftermål måste sluta lyckligt och smakprovet här är storartat! På hemmaplan njuter man det gärna till en munster, ibland med kummin som faktiskt passar mycket bra. Gewurztraminer sägs ha en karaktär som påminner om torkade rosor, men kinesiska körsbär (lichee) passar bättre. Till karaktären hör också en låg fruktsyra som tenderar att göra vinet fett och klumpigt, men också en distinkt kryddighet som ger nödvändig stadga. Detta vin är framställt av sent skördade druvor, vilket adderar till en karaktär som påminner om sötma. I själva verket beskriver ordet "druvighet" bättre smaken. Vinet är nämligen allt annat än sött.

1993 Terre di Cariano. Nr 22319 89:-

Valpolicella ger förledande associationer till lättviktare, men i vinet här kommer de förväntningarna på skam. Visst, inte är vinet särskilt fylligt, men inte desto mindre fullmatat för det – snarare sirligt. En påtagligt fruktsyra och en liten ton av bittermandel ger vinet balans och stringens. Karaktären blir därmed knivskarp och uppfriskande till den feta osten. Parmesan kan i det fallet få himmelska klockar att klinga, men en vällagrad grevé, svecia eller herrgård duger gott.

1995 Fetzer Barrel Select Zinfandel. Nr 6425 98:-

De amerikanska vinerna bjuder ofta en druvsötma som får extra lyft av osten. Druvsorten Zinfandel ger generösa toner av drottningsylt (björnbär, hallon och blåbär). Detta smakprov har dessutom kryddats med en tids fatlagring som givit smaken en härligt rostad ton. Gott till de flesta ostar och en riktig hit till vilt på klassiskt svenskt sätt med hasselbackspotatis, mörk sås och söt gelé.

1995 Château Theulet. Nr 4130 114:-

Ett simmigt sött vitvin kan mycket väl serveras efter ett rött. Till roquefortost är detta en klassiker, men prisnivån och åldern är dock ett problem. En riktigt förnäm sauternes fordrar en smärre guldgruva och en rymlig vinkällare där vinet kan mogna under många år. Här kompromissar vi, både med ursprung, pris och ålder. Får se om snålheten bedrar visheten?

1992 Graham’s Late Bottled Vintage. Nr 8000 120:-

Även det sista vinet är en kompromiss. Etikettboken kräver äkta vintage port, men invändningarna är där desamma som ovan. En late bottled vintage är ett mer snabbmognande och betydligt billigare alternativ. I England är portvin och stilton ett av livets absoluta höjdpunkter. Men portvin passar till fler ostar än så, kanske därför att karaktären förenar det röda vinet med det söta. Då blir det bingo!

/jörgen

Spanien

Vinprotokoll, sept 1999

Dagens vinprovning utfoerdes av Thomas med fru Eva, Arvid, Fredrik, Rosa och undertecknad. Sibyllegatan 14 var platsen, en laegenhet som Thomas och Eva funderar paa att laemna om ett baettre objekt dyker upp. Sonen Carl och dottern Siri verkar naemligen tycka att lite mer svaengrum vore bra.

Eftersom det var spanskt besoek och spanskt vinvaerdskap saa blev det givetvis spanska viner. Foerst 2 vita viner, en Chardonnay och en Albariño. Alla var vi eniga om att Albariño:n var betydligt baettre trots att det ju faktist var den mycket goda Raimat Chardonnay som stod foer motstaandet. Rosa var mycket oeveraskad att det inte var godare, med tanke paa att det var ju det vinet som vi ju njoet saa mycket av paa vaart broellop. (Kanske var faktist just denna flaska lite daalig, det aer moejligt.) Synd att inte Jörgen kunde komma, denna provning hade nog varit i hans smak. I vilket fall som helst saa fck samtliga laera kaenna aeven Albariño vilket aer namnet paa saavael druvan och som regionen (ligger i Galicien). Ett mycket friskt vin med mycket syra som funkar mycket bra ihop med skaldjur och fisk. Detta vin som aeven lagrats paa fat och var fraan 1996 var dessutom mycket fylligt vilket gjorde det mycket njutbart.

Sedan oevergick vi till tre roeda viner. Tanken var att de naervarande skulle faa kaenna paa de fantastiska viner som Ribera del Duero kan bjuda paa. Denna regionen anses ju vara den baesta i Spanien, i alla fall paa roeda viner. Ribera del Duero ligger ca 2 timmars bilfaerd norr om Madrid och i detta omraade ligger tex Vega Sicilia, Spaniens erkaent baesta bodega. Paa denna bodega tar man fram tre olika viner, Valbuena 3, Valbuena 5 och det finaste vinet Unico. Andra kaenda och mycket bra bodegor aer Pesquera och Pedrosa.

Foer att faa lite perspektiv paa provningen och foer att de naervarande skulle inse skillnaden paa Riberas viner och Riojas saa bestod provningen i att urskilja vilket av de tre som var en Rioja, och vilket som var, ja just det... Vega Sicilia Unico. Ett nytt prisrekord sattes foer Vinmullarna. Se nedan. Ingen lyckades peka ut Vega Sicilia Unico. Maanga tyckte dock att den var godast och att den just daerfoer var en Rioja! Rioja:n och Pedros:an, verkade ju saa annorlunda?!! Naavael tappert foersoek var det och med facit paa hand kan vi konstatera att en Rioja aer normalt rundare i smaken, betydligt mindre kraftfull och dessutom ljusare och lite brunaktig i faergen. Ribera-viner ar mycket moerka i faergen naestan lite blaaktiga (Pesquera var inte med men aer naest intill svart), mycket kraftiga i smaken (paaminner lite om Bordeaux-viner), betdligt mer koplexa viner aen Riojas och har mycket laang eftersmak. Baade Vega Sicilian och Pedrosan hade dessa egenskaper vilket gjorde att dessa tvaa viner utnaemndes till betydligt godare och baettre viner en den naervarande och oftast mycket uppskattade Riojan (Viña Tondonia). Slutligen kan vi naemna att Riberas huvuddruva aer Tinto Fino vilken aer en naera slaektig till Riojadruvan Tempranillo.

Till dessa utsoekta viner serverades en utsoekt middag som framstaellts av Thomas. Foerst blev det en sparris-soppa, sedan en gorgonzola pasta med valnoetter och slutligen en utmaerkt noetkaka fraan Maderia tillsammans med kaffe, som smakade minst lika gott som om det skulle ha gjorts paa ett italienskt kafé. Aentligen funkade den fina espressomaskinen!

Med vaenlig haelsning och paa aaterseende, Rickard

DAGENS VINER:

Nr 1: Raimat Chardonnay Bodega: Raimat (Raimat) Cosecha: 1998 Betyg på året: MB (4 Druva: Chardonnay Pris (i Spanien): 890 pts = 45 sek Pris (i Sverige): 69 sek Vinmullarnas omdoemme: En besvikelse. Var det moejligen fel paa flaskan?

Nr 2: De Nuestra Tierra - Rias Baixas Bodega: Adegas Galegas (Rias Baixas) Cosecha: 1996 Betyg på året: MB (4) Druva: 85% Albarino, 10% Teixadura, 5% Loureiro Pris (i Spanien): 1495 pts = 75 sek Pris (i Sverige): Kan inte koepas i Sverige. Vinmullarnas omdoemme: Ett mycket bra vitt vin.

Nr 3: Vega Sicilia Unico Bodega: Vega Sicilia (Ribera del Duero) Cosecha: 1986 Druva: Tinto fino, Cabernet Sauvignon, Merlot, Malbec Betyg på året: MB (4) Pris (i Spanien): 13875 pts = 700 sek Pris (i Sverige): 889 sek Vinmullarnas omdoeme: Fantastisk. Otroligt smakrikt med en mycket laang eftersmak.

Nr 4: Viña Pedrosa Reserva Bodega: Hermanos Pérez Pascuas (Ribera del Duero) Cosecha: 1995 Druva: Tinto fino Betyg på året: E (5) Pris (i Spanien): 5430 pts = 275 sek Pris (i Sverige): Kan ej koepas i Sverige. En crianza och en Gran Reserva finns dock. Vinmullarnas omdoemme: Mycket bra, smakrikt, straevt men med en maerklig doft (braent gummi, kaffe).

Nr 5: Viña Tondonia Bodega: R. Lopez Heredia Viña Tondonia. (Rioja) Cosecha: 1992 Druva: 50% Tempranillo, 30% Garnacha, 10% Mazuelo, 10% Graciano Betyg på året: B (3) Pris (i Spanien): 2465 pts = 125 sek Pris (i Sverige): Kan ej koepas i Sverige. Vinmullarnas omdoemme: God, men blek (ej saa smakrik) i jaemfoerelsen.

990608 hemma hos Arvid provades Zinfandel-viner med Farbror Fred som sakkunnig.

 
Vinprotokoll, 99-06-08 Tisdagen den åttonde juni samlades vi i Arvids och Ingrids prunkande trädgård på Fältvägen. Vinklubben har drabbats av ytterligare en utlandsflytt - Dag har flyttat till Schweiz. Även Thomas var i utlandet. Fyra närvarande således. Vi kunde inte komma överens om någon ersättare på Dags nu tomma stol utan låter platsen fyllas av någon som värden bjuder in. Med fem i klubben är vi inte längre jämna par. Nästa vinprovning ordnas av Thomas och någon av honom utpekad vinpresentatör. Preliminärt datum elfte augusti.

Till kvällens provning: Temat för kvällen var Zinfandel - druvornas kameleont. Bärigt med björnbär, blåbär, plommon och slånbär. Jag vet inte om det var för att vinet var kallt eller om kamprifolen dominerade doften, men det var svårt att hitta rätt i glasen. Det vi provade var Pedroncelli Mother Clone Zinfandel 1997 á 119:-, Woodbridge Zinfandel 1997 á 85:-, Ravenswood Vintner's Blend Zinfandel och en tunisiskt hjälte från 1992. Tunisiern och Ravenswood fick mest uppskattning.

Arvid lagade en god baskisk kycklinggryta och en imponerade cocos-lime creme bryllé

/fredrik

990519 hemma hos Jörgen provades 4 bra Bordeauxviner med Phille som köttchef och Jörgen som vinchef.

 
Vinprotokoll, 99-05-19

Vinprovning på Götavägen, en fin vårdag 99-05-19. Middagen intogs utomhus med grillad entrecote som huvudrätt - Philip hade köpt upp allt kött butiken hade så till och med Dag blev mätt.

Temat var utmanande - Bordeux viner från olika områden. Två viner från västra stranden och två från östra stranden. Det var svårt bland Mullarna att särskilja de båda områdena, att det osade lite från grillen gjorde inte provningen lättare. Men en Mulle provar bäst i lite motvind! Det var förslag att vissa viner kom från Chateu Musar som har en mycket fransk prägel. Sedan vid prisfrågan lyckades ingen pricka in den dyraste flaskan, men väl det övriga.

Det vi tar med oss från provningen är att det är svårt att skilja på de olika stränderna i Bordoux samt att när det ska sättas prisrekord görs det nog med fördel inomhus - utan grillos!

Följande flaskor provades:

4313, Chateu Meyney 96 - Ett medelfylligt rödvin från Saint-Estephe, Doft av rostat kaffe, ceder och mörk choklad. Medelfyllig fruktig smak av med bra längd.

4477, Chauteu Haut-Despagnet 95, Sain-Emilion Grand Cru, mycket tobak och murkna löv, smakrikt.

4449, Chateu Leoville-Las-Cases 92, Saint-Julien, Kaffe, Ceder och Choklad samt harmonisk smak med fatkaraktär.

3665, Cuvee Fredrik 95, Bordeaux, Ung, bärig doft med koncentrerad frukt, samt ungdomlig friskhet och ton av bär i smaken.

/jörgen

990122 hemma hos Dagge provades spanska årgångsviner under Rilles kloka ledning.

 Vinprotokoll, 99-01-22 Fredagen den 22 januari var det saa aater dags foer en vinkvaell med Vinmullarna. Medverkat de gjorde en inte helt fulltalig, men vael tapper skara, naemligen, Philip, Fredrik, Jorgen, Dag och Rickard. Evenemanget aegde rum paa Odenvaegen paa Lidingo.

Maten stod Dag foer och han blaendade oss alla foerst med naagra lysande pateer. Denna storartade start foeljdes upp med en italiensk oxfilé, ruccola sallad och till det serverades dagens hoejpunkt en hemgjord pesto. All vara vi mycket imponerade av den och Dag myste av stolthet. Freddan var alldeles stum, av antingen foervaaning eller foer att han satt och funderade paa en motattack, naesta gaang det aer dags paa Atlasgatan i lilla Paris. (Han bor verkligen paa raett staelle maesterkocken.) Till efterraett blev det en enkel men inte desto mindre god loesning, naemligen glass fraan det hoegt aktade glasshuset Häegen-Dazs (tom med ä, saag ni?).

Vinerna blev inte helt ovaentat spanska eftersom undertecknad stod foer provningen. Efter viss trevan och med viss hjaelp kom grabbarna paa temat. Det var "Vadeaux-Bourdeaux, ...eller Vällagrade Gran Reservor fraan Rioja". Vinerna kom alltsaa samtliga fraan Rioja och vad som aer typsikt foer dessa aer att de alltid innehaaller druvan Tempranillo, till mer eller mindre 100%, saa ocksaa i detta fallet. Vissa buzz-words lyckades ocksaa samlingen faa till men de viktigaste att laegga paa minnet naer det handlar om riojor aer "fat-karaktaer" och "vanilj". Naagra nya fick vi ocksaa laera oss och de var "humus" och "roed citrus".

Vinera var mycket gamla och det kunde man se paa faergen, som i foer det allra aeldsta vinet var mycket roed-brun. Ett aaldersrekord sattes daerfoer ocksaa foeljdaktligen, vilket nu lyder paa 28-29 aar bereoende paa hur man vill raekna in en flaska fraan 1970 daa den drickes i boerjan paa 1999. En aennu aeldre var planerad men den sparades in eftersom Arvid ej var naervarande. Flaskan var ju aarsbarn med honom, 1966. Den slukades senare den 6/2 paa hans 33-aarsdag vilken firades i Verbier.

En del snack blev det aeven om olika aargaangar och dess betydelse foer vinet. Kanske vore det intressant att prova ett vin av samma maerke fraan samma bodega/slott men fraan olika aar foer att bekfraeta teorin om att aarets "godhet/ranking" aer mycket viktigt. Den rakningen beror ju ffa paa vilket vaeder som raadde det aaret.

En Gran Reserva haaller generellt saett ca 25 aar, sedan boerjar de laangsamt att bli saemre. Intressant aer ocksaa att de mognar raett snabbt 5-10 aar, och att de sedan haaller samma kvalitet, dvs inte tjaenar paa ytterligare lagring. (Detta gaeller ju dock som bekant inte mullar som ju staendigt blir baettre med aaren!)

Nedan foeljer de provade vinerna som vael alla faar klart godkaent som betyg, men om man maaste vaelja saa boer man nog ta en saa gammal som moejligt saa laenge de kommer fraan ett bra aar.

Cune Imperial Gran Reserva Bodega: CVNE Cosecha: 1966 Betyg på året: N (2, på en skala 1-5) Pris: 5115 pts = 30,63 eur = 280 sek ***** Denna dracks alltsaa i Verbier, den 6/2.

Rioja Glorioso Gran Reserva Bodega: Palacios Cosecha: 1970 Betyg på året: MB (4) Pris: 4670 pts = 27,96 eur = 256 sek

Viña Pomal Gran Reserva Bodega: Bilbainas Cosecha: 1982 Betyg på året. E (5) Pris: 4585 pts = 27,45 eur = 251 sek

Castillo Ygay Gran Reserva Especial Bodega: Marques de Murrieta Cosecha: 1987 Betyg på året. MB (4) Pris: 2850 pts = 17,07 eur = 156 sek

Conde de Valdemar Gran Reserva Bodega: Martínez Bujanda Cosecha: 1991 Betyg på året. MB (4) Pris: 1765 pts = 10,57 eur = 97 sek

Argångstabell (bra aargangar): 1934: E(5) 1948: E 1952: E 1955: E 1958: E 1962: MB(4) 1983: B 1992: B 1963: N (2) 1964: E 1965: M (1) 1984: N(2) 1993: B 1966: N (2) 1967: N 1968: MB 1985: B 1994: E 1970: MB 1986: B 1995: E 1975: MB 1987: MB 1996: MB 1978: MB 1988: B 1997: B 1980: B(3) 1989: B 1981: MB 1990: B 1982: E 1991: MB

Pinsamt nog kan man konstatera att den gyllene mulle-aargangen 1965 endast faatt rankingen 1. Fast naer det gaeller mullar aer det kanske tvaertom, dvs 1 aer nog baest och 5 saemst.

MVH Rickard

981202 hemma hos Freddan provades västra vs östra sidan under Arvids ledning.

 
Onsdagen den 2 december samlades Thomas, Dagge, Arvid (vinmaster) hemma hos Freddan på Atlasgatan. Försnacket hade handlat om att testa proffsprovning men det visade sig svårt att få ihop gänget så här i jultider och vi får därför vänta. De som lyckades slita sig från jobb och familj fick dock njuta av Freddans kokkonst och smaka Bordeauxviner.

Provningens tema var att försöka särskilja östra och västra sidan. På östra sidan, in mot land dominerar Merlotdruvan. Vinerna är mjukare och mer lätt-tillgängliga. En del vinsnobbar ser lite ner på dem just därför.

På västra sidan dominerar Cabernet Sauvignon. Vinerna är strävare och något svårare att lära sig att uppskatta. En sann vinsnobb gillar därför dessa.

I takt med att vi värmt upp hals och sinne kläcktes allt fler visheter. Tex att man behöver komma upp till 200:- för en god Bordeaux. Och att man för 75:- får mer för åengarna om man köper icke-franskt. Men att om man ska ha det bästa är det Frankrike som gäller.

Freddan övertygade vid spisen som vanligt. Pernod-flamberad kycklinglever, Oxfilé med béarnais, Hjortronsufflé med klar rosmarinsås. Behöver vi säga mer ...

Vi provade följande: 1. Maitre d'Estornet, St Estephe, Haut Medoc, 1996, Cabernet Sauvignon. 75:- Röd färg. Doft Ungdomlig, lite knuten doft med inslag av ceder och svarta vinbär.Smak Medelfyllig, frisk, fruktig smak med inslag av svarta vinbär och örter. Alkoholhalt:12 volymprocent

2. Chateau de la Riviére, St Emilion, 1995, Merlot (mest) 141:- Röd färg Doft: Knuten, ungdomlig doft med inslag av ceder, fat och gräs. Smak: Medelfyllig, ungdomligt stram, harmonisk smak med inslag av ceder och multna löv, något torra tanniner. Alkoholhalt:12,5 volymprocent

3. Chateau les grands sillons, Pomerol, 1995, Merlot (80%), Cab (20%) 199:- Mörk, röd färg. Doft: Medelstor, fruktig, örtig doft med inslag av fat, mörka bär, vaniljstång och sandelträ. Smak: Fyllig, fruktig, ung, sträv, balanserad smak med fatkaraktär och lång eftersmak. Alkoholhalt: 12.5 volymprocent

Höll i pennan gjorde

Arvid

981016 hemma hos pappa Jörgen provades 4 druvor från 4 regioner under Philips ledning. Det historiska inträffade att vinmullarna sniffade helt rätt.

 Vinprovarkväll  den 16 Oktober 1998

Värdar: Jörgen Friman och Philip Forsgren

Tema: Druvprovning (Frankrike)

Deltagare: Thomas Dahlgren, Arvid Wahlgren, Fredrik Thor, Dag Hellstenius, Jörgen Friman och Philip Forsgren

Provningen ägde rum hos Jörgen Friman på Lidingö. Måltiden inleddes med en fantastisk Risotto Milanese som uppskattades mycket. Thomas var tom ute i köket och "åt ur" kastrullen vilket betyder att Jörgen än en gång överträffat sig själv. Vi fortsatte sedan med varmrätten som var en spännande Cassolet av systrarna Voltair. Även detta var en succe´ där alla deltagarna hela tiden ville ha mer. Måltiden avslutades med ostar och cigarrer. Det sistnämnda  åtnjöts i källaren med en spännande FF-känsla.

Vinerna som provades var 2 st Bordeaux (östra och västra sidan), 1 st Bourgogne och 1 st Rhonevin. Dessa innehöll Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir och Syrah.

Deltagarna fick gissa vilka glas som innehöll respektive druva. Detta var inget problem för Vinmullarna som prickade in alla druvorna utan problem. Detta ger verkligen en anledning för alla att känna sig stolta.

Viner: Beaune 1er Cru 1996, (154kr),Fruktigt, smakrikt, kryddigt vin med eldighet, liten kärv ton och inslag av fat.

Chateau Chauvin 1995, Saint-Emilion, (257kr),Mycket friskt, strävt och smakrikt vin med fatkaraktär och lång eftersmak

Chateau Cos Labory 1995, Saint-Estephe,(233kr), Mycket friskt, strävt och koncentrerat vin med fatkaraktär och lång eftersmak.

Cornas, 1995, Chante-Perdrix, (198kr),Mycket frisk, påtagligt sträv, ännu outvecklad och koncentrerat fruktigt smak med inslag av mörka bär och fat.

Slutligen vill jag tacka Jörgen för en god middag.

Vid protokollet/

Philip Forsgren

Hos Dagge på Ön provades 980820 Östra vs Västra Bordeaux under Thomas ledning.

Hemma hos Dagge ute på ön hade 6 Mullar strålat samman 980820. Stormullen Fred uteblev, för första gången! men Rickard hade flugit in ifrån Madrid för att försvara stol nr 6. Undertecknad, Thomas, hade inhandlat 4 st Bordeaux viner med tema Girondedalens viner ur ett geografiskt perspektiv.

Dag hade på ICA plockat kantareller och jagat rådjursadel. Till förrätt bjöds det viltpaté på rådjur. Mästerkocken hade denna kväll nämligen skapat ett tema även för matavdelningen. Alla var rörande samstämmiga om den utsökta middagen som för övrigt kröntes av fru Hellstenius äppelkaka. Nu till vinerna...

Vinvärdens ambition var att påvisa den skillanad som föreligger mellan viner odlade öster om Gironde samt väster om Gironde.

Östra flanken representerades av

- Chateau des Annereaux 95 (3920), 119 kr. Frankrike/Bordeaux/Lalande de Pomerol Merlot 70%, Cabernet Franc 30%

- Chateau des Laurets 92 (9269) 79 kr. Frankrike/Bordeaux/Montagne-St-Emilion Merlot=70%, Cabernet Franc 30%

Västra flanken representerades av - Les Pagodes de Cos 94 (4675), 230 kr. Frankrike/Bordeaux/Haut-Medoc/Saint-Estaphe. Cabernet Sauvignon=70%, Merlot 30%

- Chateau Hourtin-Ducasse 95 (3908), 118 kr. Frankrike/Bordeaux/Haut-Medoc Cabernet Sauvignon=67%, Merlot 26%, Cabernet Franc 6%, Petit Verdot 1%

Noteras bör, att temat för kvällen inte med lätthet kunde fastslås för de fyra vinerna. Men av kvällens föga vetenskapliga provning kan vi konstatera att öster om Gironde föredrar man viner med mycket Merlot, ca 70% och i området väster om Gironde endast ca 30% Merlot.

Undertcknad konstaterar att tiden, nuförtiden går fruktansvärt fort. Ojdå! ...dags att packa ihop för nästa provning.. Bästa hälsningar, Mulle Thomas

Hos lilla Paris okrönte matkung (Freddan alltså) 980603 provades tyska vitviner under Arvids ledning.

 Jörgen, Dagge, Thomas var glada gäster. Freddan stod vid grytorna och Arvid ledde vinprovningen. Rille "El Grande" Romander och Phille "något har dykt upp" Forsgren saknades.

Glasen var fyllda med vitt vin och temat skulle gissas. Ganska snabbt identifierades Rieslingdruvan och därefter temat tyska viner från olika distrikt.

Tyskland utgör druvornas nordgräns. Druvorna mognar här sent vilket ger dem mycket smak (jämför svenska jordgubbar). Druvorna i Tyskland kan till och med överleva frosten, vin på sådana druvor kallas Eiswein. Generellt har de tyska vinerna låg alkoholhalt. Många menar att det till skillnad från de flesta andra viner inte gör sig bäst med mat utan som drink. Ett säkert kort är viner från de statliga vingodsen Staatsweingut som håller hög och jämn kvalitet till rimligt pris. Jag tror att de känns igen på den gamla örnen.

Det finns fyra kvalitetsklasser, Tafelwein, Landwein, Qualitetswein bestimmter Anbaugebeite (QbA) och Qualitetswein mit Prädikat (QmP). De sistnämnda delas in i sex beteckningar efter mognad: Kabinett, Spätlese, Auslese, Beerenauslese, Eiswein och Trockenbeerenauslese. Vi provade bara Spätlese den här gången.

Rieslingdruvan är den bästa tyska druvan. Den ger viner med komplex doft och smak, ofta med inslag av honung, citrus och mineral. Det är dock något mer riskabelt för odlaren eftersom den är något känslig. Säkrare är druvan Müller-Thurgau som är en korsning av Riesling och Silvaner . M-T är därför den vanligaste druvan i Tyskland - dock mindre intressant. En vinsnobb undviker alltså M-T. Varning: Man kan räkna med att medelkvalitetsviner från Tyskland där druvan inte är namngiven är M-T. Silvanerviner är mer franskt i stilen, torrt, friskt och fylligt och nästan alltid med jordkaraktär. Många anser den underskattad. Den är på tillbakagång i Tyskland.

1. FRANKEN - Wipfelder Zehntgraf Silvaner Spätlese trocken 1993 82 kr. 13 volymprocent. Torr. Speciell flaska liksom alla Franken Silvaner som kallas Bocksbeutel vilket betyder Bockpung. Och som en sån ser väl flaskan ut. Gillades av mullarna och ansågs prisvärd. Passar bra till mat.

2. PFALZ - Deidesheimer Herrgottsacker Riesling Spätlese 1994 69 kr 9,5 volymprocent. Halvtorr. God något söt smak som kanske känns mer som drinkvin. Gillades.

3. MOSEL - Trittenheimer Apotheke Riesling Spätlese 1993. 151 kr 9,5 volymprocent. Halvtorr. Vinrankorna växer oftast i sluttningarna längs Mosel och bifloderna Saar och Ruwer. Ju brantare flodbanken är desto bättre, då rinner vattnet undan och jorden blir lättare vilket ger lättare elegantare viner. Dagge påpekade också att generellt gäller att vinerna blir bäst då vinrankan plågas och lever på gränsen. Lite grann som konstnärer. Kommentarer: "spritsig". Gillades. Växte efter ett tag.

4. RHEINGAU - Rauenthaler Baiken Riesling Spätlese 1989. 89 kr. 10 volymprocent. Halvtorr. Detta distrikt anses stå i särklass i Tyskland. Vinerna är kraftiga och fruktiga och tål därför lagring bättre. Kommentarer: "bättre doft än smak", "oljig". Gillades.

5. NAHE - Traisener Bastei Riesling Spätlese 1996. 129 kr. Halvsöt. 8,5 volymprocent. Den här drack vi till jordgubbarna. Den minst intressanta av samtliga tyckte vi (kanske var smaklökarna slut).

Freddan öppnade starkt med en förrätt som var en fröjd även för ögat - Halstrade scampi med nötflarn och spenat. Sedan följde en Panerad rödtunga med risotto och vi avslutade med Glass med jordgubbar. Frågan om Freddan ska utnämnas ständig kock dök upp igen.

Vinmaster: Arvid

Hemma hos Phille på Östermalmsgatan 980417 provade vi under Jörgens ledning Bordeaux och Bordeauxmetod

 Hej Vinmullar, Här kommer protokollet som utlovat. Kvällens provning bjöd på ett välkänt tema, Bordaux. Philip, som hade huvudanvaret för maten tangerade gourmet höjder med rostas, kryddade med timjan och vitlök. Vi samlades vid sjutiden och för de som ville erbjöds en stilla dring för att samla tankarna och koncentrationen efter dagens hets och stress. Till förätt bjöds på paté, fasan respektive anka serverade med några smågurkor och cumberlandsås. Till varmrätt kom den omtalade rostas, grillad i ugn, med rödvinsås, potatisklyftor och en italiensk sallad. Ett par utsökta ostar serverades bl a en gräddig brie och gorgonzola. Som final på provningen fotade vi flaskor och provdeltagare som vi förhoppningsvis kommer få se i anslutning till protokollet. Kaffe intogs avslutningsvis i salongen.

Över till huvudtemat, VINERNA. Temat var vin på bourdaux sätt från olika världsdelar. St Francis Merlot 1994 (16556, pris 189 kr) representerade USA Lievland DVB 1994 (12090, pris 136 kr) representerade Stellenboch, Sydafrika Domaine de Chevalier (3904, pris 270 kr) Bordoux, France Chatau Musar 1988 (ej i sorimentet, ca 175 kr), Libanon, Bekkadalen Arvid och Dag slog huvudet opå spiken och kunde med säkerhet fastölla vilken som var Chatau Musar - sannerligen imponerande. Då Fredrik, med sin eleganta känsla för kvalitet kunde välja ut det dyraste vinet, kunde Thomas fastställa alla viners ålder. Det var många bud om vilket som var dyrast och bäst men sammanfattningsvis kunde vinmullarna faställa att provning öppnade nya insikter där den gemensamma kunskapsmassan har ökat. Sammanfattar kvällens vinvärd Jörgen

Thomas stod vid grytorna 980313 som stand-in för Dagge som flyttade. Dagge överraskade med Bordeaux och tog inte helt oväntat tillbaka rekordet. Rille gladde med special appearance.

 Dagge jobbar på protokollet. 

Freddan slog rekord med en klassisk halvflaska Sauterne hemma hos Arvid 980123. Temat var förstås Bordeaux.

 Den 23 januari träffades vi hemma hos Arvid för att prova Bordeauxviner. Arvid stod vid grytorna och lagade en mycket bra trerätters middag. Förrätt var ankleverpaté. Den sköljde vi ner med två Sauternesviner. Sedan följde rådjursstek med Hasselbackspotatis. Två Bordeauxviner och en italienare stod på bordet då. Till efterrätt blev det lingonkaka.

Vinerna mer i detalj;

Chateau de Ste Helene - vitt, sött Sauternesvin - halvbutelj 113:-
Doft Stor, eldig doft med tydlig fatkaraktär, inslag av ädelröta, mogen frukt och nötter. Smak Sött, fylligt, friskt, smakrikt och eldigt vin med fatkaraktär.. Lång eftersmak.
Druvor 75% Semillon, 23% Sauvignon Blanc, 2% Muscadelle

Château de Fargues - vitt, sött Sauternesvin - halvbutelj 420:-
Doft Stor och eldig doft med toner av honung och aprikos.
Smak Mycket fruktig smak med viss eldighet och inslag av honung och aprikos.
Druvor 80% Semillon, 20% Sauvignon Blanc

Semillon och Sauvignon Blanc kan beskrivas som "en överviktig skolflicka" respektive "kattkiss på en krusbärsbuske".

Château Bernadotte - rött, fylligt - helbutelj 176:-

Doft Stor, doft med mognad, fatkaraktär, inslag av ceder, rotfrukter och multna löv.
Smak Fylligt, smakrikt, fruktigt, friskt vin med mognad och inslag av choklad. Lång eftersmak.
Druvor 53% Cabernet Sauvignon, 40% Merlot, 5% Cabernet Franc, 2% Petit Verdot

Domaine de Chevalier - rött, medelfylligt - helbutelj 270:-
Doft Stor, fruktig doft med tydligt inslag av ceder, kaffe och tobak.
Smak Medelfyllig, mycket frisk och sträv, ung smak med fatkaraktär och inslag av körsbär. Smakrikt med lång eftersmak.
Druvor 70% Cabernet Sauvignon, 25% Merlot, 5% Cabernet Franc

/F

Hemma hos Jörgen i den nya Frimanska villan serverade Phille italienska rödviner 971216.

Vinprovning 16/12-97.
Vinprovarvärdar: Jörgen Friman och Philip Forsgren

Italienska röda viner:
22332 Centare 1994, Sicilien, (69 kr)
12395 Creso Rosso 1990, Venetien, (139 kr)
2399 Carpineto Riserva 1991, Chianti Classico, (129 kr)
22376 Galarey 1993, Barolo, (145 kr)

Detta var en svår provning där deltagarna hade stora svårigheter att finna vilka viner som fanns i glasen. Tom Jörgen hade problem att veta vilka glas han hällde upp i. Efter mycket möda lyckades dock Dagge och jag själv med hjälp av "facit" klura ut vilka som var Barolon och Chiantin. Freddan utmärkte sig med att gissa rätt på Creson, vilket i övrigt var det vin som alla deltagarna tyckte bäst om. För att rädda prestigen lyckades dock alla Vinmullar identifiera det billigaste vinet, Centare, vilket ingen var vidare förtjust i. Till slut vill jag och de övriga Vinmullarna tacka Jörgen för en lyckad kväll med god mat som sällan skall glömmas.

Några typiska karaktärer för de provade vinerna:
Centare, mycket frisk, ganska mjuk smak med fatkaraktär. Ton av vanilj och bär.
Creso, balanserat vin med inslag av mörka bär, fat och ceder, Lång eftersmak.
Carpineto, friskt och balanserat vin med viss mognad, fatkaraktär och inslag av körsbär. Smakrikt.
Galarey, Stor doft med inslag av torkad frukt, nejliga och svamp. Fylligt, smakrikt, mycket friskt och strävt vin med eldighet, inslag av torkad frukt,körsbär, nougat och läder.

Inför nästa provning kan vi bara fråga oss: Vadeaux Bordeaux ???
hälsningar, Philip

971010 träffades vi hos Thomas under temat Vinsnobbismen slår tillbaka. Dagge guidade i Bordeauxland

Hej alla vin-vänner Nedan följer ett i en hast nedknappat protokoll, nu även inklusive action punkter !!

Vi träffades under synnerligen gemytliga former hemma hos Thomas (och Eva ). Under tiden innan vinprovningen bröt lös diskuterades den senaste tiddens populära och inkomstbringande hobby, det vill säga internationella skalbolagsaffärer tillsammans med nattståndna kumpaner ur den excentrisk-kriminella falangen av det Brittiska överhuset.

Då vår upprördhet och skvallerbehov lagt sig så var det dags för kvällens tema; Vinsnobbismen slår tillbaka!

Vi började anspråksfullt med en flaska "fluite" av det berömda Chateau Grillet, en av de mest berömda vita Rhone vinerna. (ynka 360 spänn !) Thomas serverade en utmärkt räksoppa som passade strålande till vinet.

Därefter började huvudrätten med livfulla diskussioner och undertecknads ivriga försök att predika snobbvinernas evangelium. Vi drack en flaska från Cote Rotie, Brune et Blonde, som vi alla minns är en blandning av den norra delen av Rhone området, ( prisvärda ca 260 bagis ) Till detta avnjöts fasan som var ett utomordentligt bra val (kan jag säga, det var ju inte min ide ) Vi drack också en bra Chateauneuf du Pape, vars namn och pris jag har glömt.

Under mötet diskuterades namnförslag, många som började med VPK.... Själv är jag mer positiv till vinmullarna.... Vi enades i alla fall om att vi skall ha ett namn, att alla skall vara tillfreds med detta namn samt att beslut skall fattas vid nästa möte.

Dessutom beslöts att vi nu skall koncentrera oss på Bordeaux, och att varannan provning skall ägnas åt Bordeauxviner. Vi skall också skaffa en hemsida åt klubben ! Action point : Arvid. Senare talades om Skidutflykter och vinresor men detta får vi tala mer om ikväll ! Vi åt dessert samt rökte cigarr, en ny och mycket uppskattad sysselsättning som manar till efterföljd. (cigarrökandet alltså)

Vi gratulerar alla Eva occh Thomas som fått en liten pojke !!!!!!!
Vi ses ikväll !!

Vid elektroniska gåspennan Dagge

Det första bevarade protokollet skrevs från vinprovning hos Freddan 970814. Temat var Rosé och vinerna presenterades av Arvid.

Kvaellens tema var Rosevin (inte saft som flera gissade). Temat valdes med haensyn till vaermen, det var mycket varmt ca 25-30 grader saavael ute som inne. Det var hoeg staemning kvaellen igenom, kanske laettade det folkliga temat paa staemeningen direkt. De mer kraesna/snobbiga vindrickarna, ledda av Dag givetvis, firade triumfer med nedlaatande saagningar av de enklare rosevinerna. Sammanfattningsvis konstaterade vi att roseviner inte naar samma hoejder som roeda viner. Men den jaemfoerelsen ska inte goeras. Rose dricker man inte istaellet foer roedvin, utan snarare istaellet foer en kall oel, istaellet foer ett kallt glas saft eller laesk.

Paa systemet finns endast tvaa rose som kostar oever 80 kronor. Det ena provade vi och det var baest av de vi provade men ska man dricka naagot riktigt gott aer det baettre att ta ett roedvin.

Maten fick mycket beroem, saerskilt de eleganta foer- och efterraetterna. Freddan gaar fraan klarhet till klarhet. (Kan vi goera honom till staendig kock i vinklubben?)

Arvid hade med en luktguide som kan inspirera smakassociationerna. Jag tror jag lovade kopiering av den till naesta gaang.

Rosevin Aakesson Terra dell Oro Rosato Italien 1996 tetra-brik (!) 46:-
Rosevin Penascal Rosado Spanien 56:-
Rosevin Rose de Syrah Frankrike 57:-
Rosevin Marsannay Rose Frankrike 1993 108:-
Foerraett - laxrosor i saffransaas
Varmraet - kycklingsallad
Soett vitt vin - Santo/Santorini/Grekland - inkoept i Grekland - 375 ml foer ca 40 kr
Soett vitt vin - Tokay/Ungern
Efterraett - hjortronsuffle med klar rosmarinsaas

Vid protokollet: Arvid

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.